Biely dom uviedol, že podporuje legislatívu, ktorú tento týždeň predstavilo dvanásť senátorov. Jej cieľom je, aby americká administratíva získala nové právomoci zakázať čínsku sociálnu sieť  TikTok a prípadne ďalšie zahraničné technológie, ak predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť. TikTok v súčasnosti využíva viac ako 100 miliónov Američanov. Informuje o tom denník The Guardian.

Demokratický senátor Mark Warner, ktorý predsedá výboru pre spravodajské služby uviedol, že nová legislatíva sa bude vzťahovať aj na zahraničné technológie z Číny, Ruska, Severnej Kórey, Iránu, Venezuely a Kuby.

TikTok v reakcii vyhlásil, že akýkoľvek „americký zákaz TikToku bude zákazom exportu americkej kultúry a hodnôt viac ako miliarde ľudí, ktorí využívajú našu službu na celom svete“.

Skupina, ktorú vedie už spomínaný demokratický senátor Mark Warner a republikánsky senátor John Thune tvrdí, že  je dôležité, aby vláda urobila viac, aby objasnila, aké sú podľa nej riziká národnej bezpečnosti pre USA vyplývajúce z používania sociálnej siete TikTok.

TikTok začal americkú vládu znervózňovať kvôli obavám, že citlivé užívateľské dáta, týkajúce sa sto miliónov Američanov, by mohli skončiť v rukách čínskej vlády, čo by podkopalo americké bezpečnostné záujmy. Výkonný riaditeľ TikToku Shou Zi Chew by mal predstúpiť pred americký kongres 23. marca s cieľom podobné obavy rozptýliť.