Takmer všetky typy účtov sú terčom hekerov, Google účet však pre nich patrí k tým najatraktívnejším, pretože jeho súčasťou je aj Gmail, často asociovaný s mnohými inými službami, účtami a platformami.  Ak sa útočník dostane do vášho Google účtu, oveľa ľahšie získa nad nimi kontrolu.

 

Google účty majú samozrejme mnohé efektívne bezpečnostné funkcie, ale či už vinou benevolencie majiteľa Google účtu, ale kvôli inému úniku dát môže prísť k ich prelomeniu. Toto je osem hlavných príznakov, že sa tak stalo:

 

 

 

  1. Vaše heslo bolo zmenené

Toto je vec, ktorú si asi každý všimne. 🙂 Ak bolo vaše heslo zmenené bez vášho vedomia, jednoznačne to značí, že účet je napadnutý. Zmena hesla slúži hekerom na to, aby ste ich nad nemohli zbaviť kontroly nad svojim účtom, získajú tak napríklad čas na ovládnutie ďalších s ním spojených služieb. Samozrejme, ak vám heslo funguje, neznamená to automaticky, že váš Google účet je „čistý“.  Hekeri často nechávajú prelomené heslo nedotknuté, pretože im umožňuje používať váš účet bez toho, aby ste o tom vedeli.

  1. Dostanete bezpečnostné upozornenia od Google

Ak bol váš účet napadnutý alebo sa ho niekto pokúsil napadnúť, Google vám pošle bezpečnostné upozornenie. Tie Google posiela v rôznych situáciách.  Deje sa tak najčastejšie, ak zistí dôležitú akciu v účte, napríklad, ak sa niekto prihlasuje z nového zariadenia. Stane sa tak aj vtedy, ak je zistená  podozrivá aktivita v účte, napríklad, ak bolo odoslaných nezvyčajne veľa správ. V neposlednom rade aj v prípade, ak chce Google preventívne zablokovať osobu, ktorá chce vykonať dôležitú akciu, napríklad zobraziť si uložené heslá. Týmto upozorneniam treba venovať mimoriadnu pozornosť a riadiť sa nimi.

  1. Niekto iný sa prihlásil do vášho účtu

Kedykoľvek sa niekto prihlási do vášho účtu, zaznamená sa záznam o jeho zariadení a IP adrese. Ak chcete zobraziť zoznam úspešných prihlásení, otvorte Gmail, prejdite na koniec stránky, vyhľadajte položku Posledná aktivita a zobrazte Podrobnosti. Vidíte tam prehliadač, miesto (IP adresu) a čas posledných prihlásení do účtu.  Bez ohľadu na to, či dostanete od spoločnosti Google bezpečnostné upozornenie alebo nie, túto stránku sa oplatí občas skontrolovať. Hekeri môžu zakryť stopy mnohými spôsobmi, ale nemali by byť schopní skryť svoju prihlasovaciu aktivitu.

  1. Vaše bezpečnostné nastavenia boli zmenené

Ak sa hekeri dostanú do vášho účtu, môže sa pokúsiť zmeniť vaše bezpečnostné nastavenia. Ak zmenia e-mail na obnovenie vášho účtu, môžu ho použiť na opätovné získanie prístupu, ak niekedy v budúcosti  zmeníte heslo. Kvôli tomu môžu zmeniť aj vaše bezpečnostné otázky.  Akákoľvek zmena vašich nastavení zabezpečenia vygeneruje upozornenie od spoločnosti Google, ale treba rátať s tým, že heker môže toto upozornenie jednoducho odstrániť skôr, než si ho prečítate.

  1. Vaša schránka odoslanej pošty obsahuje e-maily, ktoré ste neodoslali

E-mailové účty sú často napadnuté kvôli rozosielaniu nevyžiadanej pošty. Napadnutý e-mailový účet možno použiť na rozosielanie spamu tisíckam príjemcov. Ak sa to stane, je možné, že Google zablokuje váš účet, pretože vás z tejto aktivity podozrieva. Napadnutý e-mailový účet možno použiť aj na odcudzenie identity vlastníka účtu. To by umožnilo hekerovi kontaktovať ľudí, ktorých obeť pozná, a snažiť sa od nich získať ďalšie informácie alebo peniaze.

  1. Vaša doručená pošta obsahuje e-maily o zmene hesla v iných službách/účtoch

Na toto si treba dať veľký pozor. Ak niekto „hekne“ váš Gmail, môže sa pokúsiť získať prístup k akémukoľvek z iných účtov, ktoré sú s ním spojené – napríklad profily na sociálnych sieťach, ale aj k bankovému účtu. V tom prípade treba  okamžite navštíviť všetky s Gmailom asociované služby/účty/platformy a zmeniť si na nich heslo. Ak teda nechcete, aby útočník nad nimi získal kontrolu.

  1. Ostatné služby boli napadnuté

Ak sa zdá, že vaše bankové účty alebo účty sociálnych médií boli napadnuté, je možné, že problém pochádza z vášho účtu Gmail. Môžete si všimnúť neoprávnené poplatky na svojom bankovom účte alebo podozrivú aktivitu na účtoch sociálnych médií. Aj keď existuje mnoho spôsobov, ako môžu byť tieto účty napadnuté, k nim pridruženú e-mailovú adresu by ste mali vždy dôkladne skontrolovať.

  1. Vaše kontakty dostávajú od vás maily, ktoré ste nepísali

Hekeri často používajú ukradnuté e-mailové účty, vrátane Gmailu, na komunikáciu v mene ich vlastníkov. Môžu sa tak spojiť s ľuďmi vo vašom zozname kontaktov a požiadať ich urgentne o peniaze, alebo dôležité informácie. V závislosti od toho, kto je vo vašom zozname kontaktov, sa môžu pokúsiť získať informácie o nich, ktoré možno použiť na účely phishingu. Aj keď heker môže odstrániť odoslané e-maily, nemusí byť schopný odstrániť všetky odpovede na ne. Ak vo svojej doručenej pošte nájdete e-maily, ktoré odkazujú na konverzácie, ktoré ste neviedli, je takmer isté, že váš účte „hekli“.

 

Čo by ste mali robiť, ak bol váš účet Google napadnutý hekermi?

Spôsob, ako opraviť napadnutý účet Google, závisí od toho, či bolo alebo nebolo obnovené heslo. Ak sa vám podarí prihlásiť do svojho účtu Google, môžete nad ním znova prevziať kontrolu jednoduchou zmenou hesla a zapnutím dvojfaktorovej autentifikácie. Mali by ste si tiež pozorne prejsť nastavenia zabezpečenia a uistiť sa, že heker nezmenil nič, čo by mu umožnilo získať nad ním kontrolu neskôr.

Ak sa nemôžete prihlásiť do svojho účtu Google, opätovné získanie prístupu je ťažšie, ale stále možné.  V prvom rade sa pokúste o obnovenie hesla. Ak nefunguje, budete musieť kontaktovať spoločnosť Google a preukázať, že ste vlastníkom účtu. V prípade, že máte podozrenie, že váš Google účet využíva niekto iný a nemôžete sa do neho prihlásiť, na tomto odkaze nájdete (v slovenčine) podrobný postup, ako postupovať ďalej.