Antiphishingové systémy spoločnosti Kaspersky v roku 2022 zabránili piatim miliónom phishingových útokov súvisiacich s kryptomenami, čo je o 40 percent viac ako v predchádzajúcom roku. Naproti tomu došlo v roku 2022 k poklesu detegovaných tradičných finančných hrozieb, ako je bankový a mobilný finančný malvér.

Pokiaľ ide o konkrétne čísla, v správe sa uvádza, že v minulom roku výrazne vzrástol kryptomenový phishing, ktorý bol zaradený do samostatnej kategórie hrozieb. Antiphishingové systémy spoločnosti Kaspersky v roku 2022 zabránili kryptomenovému phisingu v  5 040 520 prípadoch, zatiaľ čo v roku 2021 ich bolo „len“ 3 596 437.  To značí, že ide o medziročný nárast vo výške 40 %.

Tento nárast možno čiastočne vysvetliť chaosom na trhu s kryptomenami v minulom roku. Zatiaľ nie je jasné, či bude tento trend pokračovať – záleží to na dôvere používateľov voči kryptomenám. Väčšina podvodov s kryptomenami používa tradičné triky, ako sú fiktívne „odmeny“ alebo falošné kryptopeňaženky.

Nedávna podvodná schéma objavená spoločnosťou Kaspersky však ukazuje, že podvodníci v snahe o úspech prichádzajú s neustále novými technikami. V rámci tejto kampane dostane používateľ poštou súbor PDF v angličtine, v ktorom sa uvádza, že sa údajne kedysi dávno zaregistroval na cloudovej platforme pre ťažbu kryptomien a teraz si má urýchlene vybrať veľkú čiastku v kryptomene, pretože jeho účet nebol dlho aktívny.

Súbor obsahuje odkaz na falošnú ťažobnú platformu. Pre výber kryptomeny musí užívateľ vyplniť formulár s osobnými údajmi vrátane čísla platobnej karty alebo účtu a zaplatiť „províziu“, v tomto prípade prostredníctvom kryptopeňaženky alebo priamo na uvedenú adresu peňaženky.

Ako pracovať s kryptomenou bezpečne:

  • Dávajte si pozor na phishingové podvody: Kyberzločinci často používajú podvodné e-maily alebo falošné webové stránky, aby z ľudí vylákali ich prihlasovacie údaje alebo súkromné kľúče. Vždy dvakrát skontrolujte adresu URL webovej stránky a neklikajte na žiadne podozrivé odkazy.
  • Neprezrádzajte svoje súkromné kľúče: Tieto kľúče odomykajú vašu kryptomenovú peňaženku. Uchovávajte ich v tajnosti a nikdy ich s nikým nezdieľajte.
  • Sledujte situáciu: Sledujte informácie o najnovších kybernetických hrozbách a osvedčených postupoch pre zaistenie bezpečnosti vašej kryptomeny.
  • Urobte si prieskum, než začnete investovať: Pred investíciou do akejkoľvek kryptomeny dôkladne preskúmajte projekt a to, kto za ním stojí. Preverte webové stránky projektu, oficiálne dokumenty aj kanály sociálnych médií, aby ste sa uistili, že je projekt legitímny.