Za posledných šesť mesiacov sa v medziročnom porovnaní počet kybernetických útokov, smerujúcich na slovenské organizácie a spoločnosti zdvojnásobil. Krivka početnosti na Slovensku sa tak „doťahuje“ na svetový priemer, pričom koncom marca týždenný priemer 1600 útokov presiahol globálne hodnoty. Výskumný tím Check Point Research poskytol údaje za obdobie od októbra 2022 do marca 2023 zo svetového monitoringu sietí, kde je zahrnuté aj Slovensko.

 

„Kybernetickým útokom na Slovensku za ostatný polrok dominuje ransomvér, nasleduje nelegálna ťažba kryptomien a bankový malvér,“ hodnotí Tomáš Valenta, riaditeľ slovenskej pobočky spoločnosti Check Point Software Technologies. Ransomvérové útoky zasiahli priemerne týždenne až 9, 4 percenta organizácií na Slovensku, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím za minulý rok štvornásobný nárast. Na porovnanie – v globálnom priemere ransomvérové úroky zasahujú dve percentá organizácií. Globálnym trendom je ransomvérové dátové vydieranie, kde sa kyberzločinecké skupiny zameriavajú na vydieranie zverejnením dát namiesto šifrovania. Za citlivé údaje sú považované podnikové, finančné aj vlastnícke údaje a týka sa to aj zdravotných, finančných alebo akýchkoľvek iných osobne identifikovateľných informácií. Útočníci vydierajú zverejnením nielen obete, ale aj ich zákazníkov, prípadne pacientov.

 

Najčastejším prostriedkom na šírenie hrozieb na Slovensku zostáva e-mail. Škodlivé súbory doručuje až v 91 percentách útokov, vo zvyšných deviatich percentách hroby prichádzajú z webových stránok. Takmer tretina škodlivých súborov (32 %) v e-maili mala koncovku.exe, nasledujú súbory s koncovkami.xlsx .rtf, alebo .pdf. Najbežnejším typom zraniteľnosti na Slovensku je únik alebo zverejnenie informácie (information disclosure). Táto zraniteľnosť bola zneužitá až v 63 percentách organizácií. Ďalším preferovaný spôsobom hekerov bolo spustenie kódu na diaľku (remote code execution). Najaktívnejší malvér bol na Slovensku GuLoader, čo je downloader vužívaný na distribúciu ďalšieho škodlivého kódu. Na Slovensku útočil za posledný polrok na 13,3 percenta organizácií, vo svete len 2,5 percenta.