Slováci si čoraz viac osvojujú digitálne technológie, čo ide ruka v ruke s rastúcou dôverou voči bankovým operáciám v digitálnom priestore. Podľa prieskumu Eurobarometra má dôveru v online bankovníctvo až 61 % Slovákov. Podľa neho ľudia využívajú internet banking, mobilné aplikácie, ale aj celkovo finančné služby v digitálnom prostredí a vnímajú ich ako bezpečné. V rámci európskeho priemeru verí online bankovníctvu až 73 % Európanov.

V susedných krajinách je pritom dôvera v online služby porovnateľná ako na Slovensku. V Česku a v Maďarsku dôveruje digitálnym službám 61 % klientov bánk, v Rakúsku o niečo viac – 69 % a v Poľsku až 77 % z opýtaných v prieskume Eurobarometra.

Dôvera a bezpečnosť digitálnych riešení sú pritom prepojené nádoby. Typickým príkladom bezpečnostnej technológie, ktorú navyše ľudia využívajú v bežnom živote na dennej báze, je tvárová biometria.  „V priebehu niekoľkých sekúnd dokážu systémy zanalyzovať a vyhodnotiť množstvo vstupov, výsledkom čoho je rýchle a spoľahlivé overenie identity a „živosti“ človeka. V bankovníctve tvárová biometria sleduje približne 30 referenčných bodov. Algoritmus vyhodnocuje polohu a tvar očí, nosa, lícnych kostí a brady, ktoré porovnáva s fotografiou z občianskeho preukazu,“ hovorí Ján Záborský, communication manager v spoločnosti  Innovatrics.  Biometriu v podobe odtlačku prsta alebo skenu tváre využíva až 6 z 10 bankových klientov. Ide najmä o situácie ako sú zakladanie účtu, odomykanie aplikácie, resp. platby mobilom. Pri digitálnom zakladaní účtu je zároveň tvárová biometria preferenciou klientov pred klasickým videohovorom.

„ Do online prostredia sa vďaka tomu  presúvajú aj komplikovanejšie produkty. Otvorenie účtu cez mobil, digitálne platby, načerpanie úveru, žiadosť o hypotéku alebo investovanie do podielových fondov dnes vybavíme na pár klikov v aplikácii,“ dopĺňa Linda Valko Gáliková z 365.bank.