Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave prostredníctvom sociálnych sietí upozornili na typ podvodu, ktorý sa výraznejšie rozmohol v posledných mesiacoch.  Podvodníci sa pri nich zamerali na ľudí, ktorí sa snažia dobiť si  kredit na svojom mobilnom telefóne. akýto podvod riešia práve policajti piateho bratislavského okresu. Ako príklad uvádzajú aktuálny prípad, ktorí riešia práve v týchto dňoch.

Poškodená žena si najprv otvorila aplikáciu vo svojom mobilnom telefóne, cez ktorú si chcela štandardným spôsobom dobiť kredit na svojej karte za sedem eur.  Aplikáciu sa jej však nepodarilo otvoriť, tak skúsila otvoriť inú stránku, ktorú si vyhľadala prostredníctvom zadania kľúčových slov do internetového vyhľadávača.  Klikla na prvú zobrazenú možnosť a tá ju naviedla na ponuku a výber bánk, cez ktoré môže uskutočniť platbu za kredit.

Poškodená si vybrala možnosť svojej banky, kde podľa pokynov zadala prihlasovacie údaje do internet bankingu. Po zadaní údajov jej prišla sms s 8 – miestnym kódom. Nakoľko platba nebola úspešná a kredit sa jej nepodarilo dobiť, tak si túto činnosť nechala na neskôr. Na druhý deň bola poškodená kontaktovaná pracovníčkou svojej banky, ktorá sa jej pýtala na zrealizované platby vo vyšších sumách, na čo jej poškodená povedala, že žiadne platby nerealizovala.  Informáciu o platbách si poškodená overila priamo na linke banky, kde jej uviedli, že jej z účtu postupne odišlo 10 000 eur.

Nedávno sme písali op tom, že podvodníci si často zaplatia za reklamu, vďaka čomu sa vo výsledkoch vyhľadávač pri zadaní určitých kľúčových slov objavia odkazy na podvodné stránky medzi prvými.  Toto je často pomerne komplikované odhaliť, pretože na prvý pohľad nemusí byť vôbec jasné , že sponzorovaný odkaz na prvých pozíciách vyhľadávača smeruje na podvodné stránky.  V tomto prípade odkaz pravdepodobne smeroval iba na ďalšiu agregačnú stránku a až na nej boli umiestnené škodlivé odkazy.

Preto platí – ak sa vám z nejakého dôvodu nepodarilo dobiť kredit štandardným spôsobom, nikdy to neskúšajte cez vyhľadávač. Pokiaľ je to možné, informáciu ako si dobiť kredit alternatívne  vám poskytne na svojej linke (alebo na webe) priamo operátor.  Taktiež nevyhľadávajte link na operátora, ale ak ho viete, zadajte ho priamo do adresného riadku, prípadne si takýto link uložte medzi záložky. Pokiaľ sa vám ani po zrealizovaní platby (zadaním požadovaných údajov) z nejakého dôvodu kredit nenavýši, nepodceňujte to – kontaktujte okamžite operátora a žiadajte vysvetlenie, prípadne rovno si nechajte preventívne zablokovať platobnú kartu.