Už najbližší víkend bude hostiť bratislavský Campus Cowork ďalší z hackathonov, organizovaných Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja   a informatizácie SR, ktoré si kladie za cieľ vyzvať odbornú komunitu na vývoj vlastných inovatívnych digitálnych riešení s využitím štátneho API. V dňoch 23. a 24. júna budú jednotlivé tímy súťažiť o odmenu vo výške 6 tisíc eur, ale tiež v tom, kto prinesie v rámci Hackathonu Moje dáta najlepšie riešenie pre pripravovanú aplikáciu,  z ktorej bude môcť každý občan či podnikateľský subjekt zdieľať údaje, evidované štátnymi úradmi verejnej správy. Slovensko sa tak aj vďaka zapojeniu verejnosti môže stať dôležitým lídrom v oblasti dátových riešení a vzorom pre ostatné krajiny Európskej únie.

Idea vzniku Hackathonu Moje dáta, ktorý je financovaný EÚ z Plánu obnovy a odolnosti, ako aj zapojenie hackerov z radov verejnosti, vznikla podľa konceptu MyData Finland, kde komunita vo Fínsku prišla na to, že práca s osobnými údajmi a dátami má svoje limity, a tak vo svojej vízii prišli s ideou o aplikácii, kde používateľ dostane do mobilu všetky svoje dáta   a zdieľa ich s kým chce,” vysvetľuje Juraj Bárdy, expert na digitálne inovácie vo verejnej správe a dodáva: “Nechceme, aby hackeri na hackathone suplovali štátne IT. Chceme, aby  v ideálnom prípade prišli s prototypmi, resp. nadstavbami informačného systému Moje dáta, vďaka ktorým bude možné vybrané údaje využiť k vytvoreniu nových a užitočných digitálnych riešení pre občanov alebo podnikateľov. Pokojne aj na komerčnej báze.”

Ministerstvo očakáva, že IT odborníci na Hackhathone navrhnú napríklad služby, ktoré by zdieľaním údajov z verejnej správy cez štátne API uľahčili zakladanie bankového účtu, ponúkali zľavy pre konkrétne skupiny obyvateľov (študentov alebo dôchodcov pri cestovaní), prípadne uľahčovali zakladanie s.r.o.-čiek. Výsledkom by mala byť aplikácia pre smartfóny, ako aj webové rozhranie pre PC a notebooky. 

Hackathon Moje dáta: Tvorba revolučných digitálnych riešení s využitím osobných údajov     z verejnej správy sa bude konať 23. až 24. júna v priestoroch Campus Cowork na Staromestskej 3 v Bratislave. Súťažiaci tu budú mať pripravené zázemie na dvojdňový hackathon a vytvorenie inovatívnej digitálnej služby či aplikácie pre občanov alebo podnikateľov s možnosťou výhry vo výške 3 000, 2 000 a 1 000 eur pre prvé tri víťazné nápady.

Podrobnejší program aj odkaz na registračný formulár je možné nájsť na hacknime.to/moje-data. Prihlasovať sa však už nie je možné, kapacita podujatia je totiž naplnená.