Výskumný tím kyberbezpečnostnej spoločnosti Check Point Software Technologies varoval, že pred letnou dovolenkovou sezónou pravidelne rastie počet nových domén súvisiacich s cestovaním. Každá 83 zaregistrovaná doména súvisí so škodlivými alebo podozrivými web stránkami, ktoré lákajú na dovolenky, cestovanie alebo kúpu výhodných leteniek.

Phishingový útok najčastejšie prebieha prostredníctvom e-mailu, ale môžu to byť aj SMS správy, sociálne siete alebo cez iný elektronický kanál. Kyberzločinci sa často vydávajú za letecké spoločnosti a cestovné kancelárie a odosielajú falošné oznámenie o lacných letenkách, refundáciách za oneskorené lety, o zmene letov, výhodných pobytoch a rôznych akciách, súvisiacich s dovolenkami. Súčasťou správy je link na škodlivý odkaz, ktorý napodobňuje legitímne prihlasovacie stránky cestovných kancelárií a leteckých spoločností. Cieľom kyberzločincov je najčastejšie krádež prihlasovacích údajov ale získanie údajov o platobnej karte.

Päť rád ako sa chrániť pri plánovaní dovolenky a počas nej

  1. Dvakrát si skontrolujte stránky, na ktorých si rezervujete cestu. Ku kybernetickému útoku môže dôjsť ešte pred začiatkom vašej cesty, preto je veľmi dôležité kontrolovať webové stránky, ktoré navštevujete. Dávajte si pozor na akékoľvek pravopisné alebo gramatické chyby, ako aj na autoritatívny tón v správach, ktoré vás tlačia k rýchlemu rozhodnutiu.
  2.  Bezplatné a nezabezpečené wi-fi siete môžu byť aj vážnou bezpečnostnou hrozbou. Na letiskách alebo v kaviarňach často hekeri čakajú, kým sa niekto prihlási do verejnej nezabezpečenej siete wi-fi a oni preniknú do jeho počítača. Ak niekto sedí vedľa vás v lietadle alebo čaká v rade za vami, môže sa vám pozerať cez plece, keď zadávate platobné údaje alebo sa prihlasujete do sociálnych sietí.
  3. Nikdy nezdieľajte svoje prihlasovacie údaje. Väčšina ľudí používa rovnaké používateľské mená a heslá pre rôzne účty.
  4. Vypnite počas cesty automatické pripojenie wi-fi a bluetooth. V predvolenom nastavení sa váš smartfón môže automaticky pripojiť k dostupnej sieti wi-fi alebo zariadeniu s bluetooth, čo hekeri môžu využiť na získanie prístupu k vášmu zariadeniu.
  5. Počas dovolenky môžete potrebovať prístup k dôležitým službám s dôvernými alebo finančnými informáciami. Pre istotu používajte viacfaktorové overovanie, aby ste zaistili, že k týmto službám nebude mať prístup nikto iný. Ak si potrebujete vybrať peniaze, ak je to možné, vyhľadajte oficiálny bankomat, najlepšie v monitorovanej hale dôveryhodnej banky.