Spoločnosť KnowBe4 oznámila, že Kevin Mitnick po 14 mesiacoch prehral svoj boj s rakovinou pankreasu, a zomrel pokojne v nedeľu, 16. júla 2023.  Kevin Mitnick  zrejme navždy zostane „najznámejším hackerom na svete“.

„Bol známy svojou inteligenciou, humorom a výnimočnými zručnosťami v oblasti technológií, ktoré predčil len jeho talent originálneho „sociálneho inžiniera“. Čo je však ešte dôležitejšie, Kevin bol milujúcim a oddaným manželom svojej ženy Kimberley, ktorá počas boja s rakovinou verne stála pri ňom. Kimberley očakáva koncom tohto roka narodenie ich prvého dieťaťa.“ píše sa v oficiálnej tlačovej správe spoločnosti  KnowBe4.

Kevin David Mitnick (6. augusta 1963 – 16. júla 2023) bol v súčasnosti popularizátor, šíriaci povedomie o nebezpečenstve v podobe počítačových crackerov a phreakingu a bezpečnostný konzultant. Za nelegálny prienik do počítačových sietí bol v 90. rokoch odsúdený za počítačovú kriminalitu a za držanie falšovaných identifikačných dokumentov. Vo väzení strávil 5 rokov, prepustený bol 21. januára 2000. Bolo mu zakázané používať akékoľvek komunikačné technológie okrem pevných liniek. Neskôr sa mu na súde podarilo dosiahnuť zrušenie zákazu prístupu na internet. Mitnick k svojim prienikom nepoužíval ani toľko znalostí IT, skôr sociálne inžinierstvo – zjednodušene povedané obetima hodnoverne a presvedčivo vysvetlil, že ho do systému majú pustiť.  Okrem KnowBe4 Mitnick vlastnil aj spoločnosť podnikajúcu v odbore bezpečnostného poradenstva, Mitnick Security Consulting.

Z preukázateľných činov Mitnicka možno spomenúť  neoprávnené používanie autobusového označovacieho systému pre cestovanie zadarmo, získanie administrátorských práv na počítačoch IBM na Computer Learning Center v LA, prienik do systému DEC, nahliadnutie do VMS zdrojového kódu, prieniky do systémov spoločností Motorola, NEC, Nokia, Sun Microsystems a Fujitsu Siemens.

Pohreb Kevina Mitnicka sa uskutoční 1. augusta 2023 v Las Vegas, kde bude podľa svojho želania pochovaný neďaleko svojej matky a starej mamy na miestnom židovskom cintoríne.