Česká banková asociácia v spolupráci s políciou a NÚKIB sustila ďalší ročník celonárodnej českej vzdelávacej kampane s originálnym názvom #nePINdej!.  Jej súčasťou je aj interaktívny test, v rámci ktorého sa záujemcovia môžu naučiť, ako rozpoznať kybernetické útoky a ako im nenaletieť.

Cieľom kybertestu je upozorniť na práve prebiehajúce kybernetické podvody (cez mail, SMS alebo web) a naučiť jeho účastníka ako im nenaletieť. Aby test nielen vzdelával, ale aj bavil, je koncipovaný formou hry. Na začiatku každý dostane do hry 100 000 korún a jeho úlohou je peniaze ochrániť. Po každej otázke nasleduje aj riešenie, spojené s vysvetlením. Z neho sa môže každý poučiť, a ďalšiu otázku tak zvládnuť s lepším výsledkom. Na tvorbe testu sa podieľali významní experti z popredných českých firiem, ktoré sa dlhodobo snažia útokom na svojich klientov predchádzať.

Ak vás tento test v českom jazyku, trvajúci približne 15 minút zaujíma, stačí kliknúť na tento odkaz a vyskúšať, či ste schopní nenaletieť rôznym typom online podvodníkov. Nie je potrebná žiadna registrácia. Navyše je pomerne zábavný a nie úplne triviálny. Upozorňujeme len, že pri niektorých úlohách môže byť správne aj neoznačiť žiadnu možnosť.