Obchodná vojna medzi USA a Čínou zrejme tak skoro neutíchne. Po tom, ako boli spochybnení čínsky dodávatelia hardvéru pre moderné siete piatej generácia, vrátane spoločnosti Huawei prišli na rad čínske prepojené autá a teraz americkú národnú bezpečnosť ohrozuje sociálna sieť Tik-Tok. Je známe, že mnohé čínske spoločnosti to s ochranou osobných dát užívateľov nevidia tak „úzkostlivo“ ako európske a americké spoločnosti.

A to je problém, pretože svoje účty má na Tik-Toku približne 150 miliónov Američanov a ich osobné dáta vrátane všetkých aktivít na Tik-Toku môžu byť monitorované Číňanmi, pretože kontrolný podiel má v Tik-Toku má čínska spoločnosť sídliaca v Pekingu. Pre Tik-Tok je americký trh z hľadiska marketingu a reklám dôležitý, preto spoločnosť Američanov opakovane ubezpečovala, že z hľadiska nastavenia siete nemajú zamestnanci Tik-Toku priamy prístup k dátam o Američanoch, nevedia ich extrahovať a ďalej s nimi pracovať.

Bezpečnostní analytici v USA o tom však pochybujú, preto pred niekoľkými dňami kongres Spojených štátov odhlasoval návrh podľa ktorého má ByteDance predať podiel, ktorý mu umožňuje kontrolovať sieť TikTok. Urobiť tak má do šiestich mesiacov, inak bude aplikácia zablokovaná pre všetkých používateľov v Spojených štátoch. Hlasovanie kongresu musí ešte odobriť senát a podpísať prezident. Ak sa tak stane, môže to rozpútať novú obchodnú vojnu medzi Spojenými štátmi a Čínou.