Britské nemocnice sa potýkajú s vážnym nedostatkom krvi v dôsledku pokračujúceho ransomvérového kyberútoku, ktorý zasiahol zdravotnícke zariadenia. Má ho na svedomí skupina Qilin. Útok smeroval na laboratórium zamerané na krvné testy Synnovis. Okrem iného mal za následok, že nebolo možné uskutočniť tisíce plánovaných odberov krvi od darcov. Minulý týždeň navyše globálny výpadok počítačových systémov zasiahol systém zdravotnej dokumentácie. Expert na kybernetickú bezpečnosť Ciaran Martin pre BBC povedal, že ide o „jeden z najvýznamnejších a najškodlivejších kybernetických útokov, aké kedy boli v Spojenom kráľovstve“.

V reakcii na túto situáciu zaviedli v krajine limity na využívanie krvi a vyzvali verejnosť na darovanie, pričom zvlášť kritická je potreba krvi skupiny 0 negatív, ktorej zásoby vystačia len na 1,6 dňa. Krvná skupina 0 negatív je známa ako univerzálna krv, pretože môže byť podaná pacientom bez ohľadu na ich vlastnú krvnú skupinu. Táto skupina je obzvlášť dôležitá v naliehavých situáciách, keď nie je známa krvná skupina pacienta. Celoštátne zásoby všetkých krvných skupín pritom vystačia iba na 4,3 dňa.

Keďže NHS Synnovis odmietlo zaplatiť požadovanú sumu,  Qilin už zdieľal takmer 400 GB súkromných informácií na svojej darknetovej stránke. Vzorka údajov, ktoré videla BBC, zahŕňa mená pacientov, dátumy narodenia, čísla NHS a popis krvných testov. Nie je známe, či sú v údajoch aj výsledky testov. Útok tiež viedol k zrušeniu viac ako 3 000 návštev a operácií v nemocniciach a praktických lekároch. Medzi postihnutými, ktorých operácie museli odložiť,  je aj tínedžer, ktorý sa lieči na rakovinu. Rodičia Dylana Kjorstada pre BBC povedali, že zostali šokovaní, keď im povedali, že jeho operácia na odstránenie nádoru na rebrách sa odkladá.

Podľa vyjadrenia NHS nastala situácia, ktorú nazvali „dokonalou búrkou“, pretože obdobie vysokého dopytu po krvi sa prekrýva s letným obdobím, keď je náročnejšie nájsť darcov. Ľudia často cestujú na dovolenky a teplé počasie spôsobuje dehydratáciu, čo znemožňuje darovanie krvi. NHS označil stav zásob krvi za bezprecedentne nízky.

Na základe tejto kritickej situácie NHS vydal nemocniciam pokyn na zavedenie tzv. oranžového stavu pohotovosti, ktorý znamená, že krv skupiny 0 by sa mala používať len v najnutnejších prípadoch. Nemocnice sú tiež vyzývané, aby využívali náhradné riešenia, kde je to bezpečné. NHS zároveň apeloval na verejnosť, aby sa aktívne zapojila do darovania krvi, aby sa podarilo doplniť zásoby a zmierniť tak riziko nedostatku priemerných zásob.  Martin, bývalý šéf Národného centra pre kybernetickú bezpečnosť a v súčasnosti profesor na Oxfordskej univerzite, povedal pre program World at One stanice BBC Radio 4, že môže trvať niekoľko mesiacov, kým budú systémy obnovené.