Starší ľudia sú oveľa častejšie obeťami sofistikovaných podvodníkov, ktorí zneužívajú ich dôveru a nedostatok skúseností s modernými technológiami. Preto je dôležité, aby mali informácie o podvodných hovoroch, ale najmä o tom, ako ich rozpoznať a predchádzať negatívnym následkom.  Vzdelávať sa ich rozhodol Telekom. „Naše skúsenosti ukazujú, že takmer každý druhý senior sa obáva podvodných hovorov,“ povedal Marcel Zanechal, manažér korporátnej bezpečnosti v Slovak Telekom.

Aktivity operátora sa sústredia na osvetu. Seniori sa budú môcť poradiť priamo na predajniach Telekom o možnostiach, čo robiť, ak sa stretnú s podozrivým telefonátom. Bude pre nich pripravený aj informačný leták, ktorý obsahuje základné informácie, ako nepodľahnúť nátlakovej stresovej situácii, ale konať rozvážne. Letáky budú rozdávať aj technickí pracovníci pri návšteve zákazníkov, aby informácie získali nielen seniori, ale taktiež ich blízki či známi. Seniori budú môcť využiť aj špeciálnu stránku www.enter.study/svet-seniorov   na ktorej nájdu nielen praktické rady, ale aj videá, ktoré icn naučia predchádzať nástrahámm online sveta. Dve  uvádzame na ukážku:

Súčasťou osvetovej kampane bude aj séria informačných videí s herečkou Ľudmilou Swanovou, ktorá sa takmer stala obeťou podozrivého telefonátu, avšak svojou ostražitosťou ho dokázala zvládnuť. Vo videách sa podelí o svoju skúsenosť a zároveň priblíži praktické tipy na bezpečné používanie sociálnych sietí a internetu, aby mohli seniori bezpečne komunikovať a využívať moderné technológie bez obáv z podvodov.