Sociálne siete: Strážte si svoje súkromie, dajte si pozor kto a kde vás označuje

Čokoľvek zdieľate prostredníctvom sociálnych sietí, prestáva byť súkromným. Problémom však je, že súkromným prestáva byť aj to, čo na internet o vás pošlú iní. Stačí, ak ste si boli niekde sadnúť a váš priateľ vás na fotke, ktorú zverejní napríklad na Facebooku označí.

Vďaka tomu ju nájdete nielen vy, ale aj všetci vaši známi. A to vám niekedy nemusí byť príjemné – najmä ak tá fotka nepôsobí práve najreprezentačnejšie…  Môžete sa síce odznačiť, ale čo z toho, keď ju medzitým už videli desiatky vašich známych, z ktorých si ju mohli niektorí uložiť, iní zas zdieľať ďalej…

Takto to funguje, ak ktokoľvek fotografiu z danej akcie zavesil na svoj Facebook a zároveň vás  na nej otagoval. Tagovanie znamená, že vyznačil, že sa na fotke nachádzate a aj kde sa na nej  nachádzate. Takto označená fotka sa následne objaví aj na vašom Facebooku. A ďalej ju vidieť môžu skupiny ľudí podľa vášho nastavenia – buď všetky vaše kontakty alebo aj ktokoľvek, kto sa na váš profil pozrie.

Preto je dobré nepodceniť na Facebooku nastavenie toho, kto môže vaše príspevky vidieť. Pod každým je menu, ktoré vám dovoľuje vybrať si skupinu ľudí, pre ktorú je daný príspevok viditeľný. Ako prednastavený režim je optimálne využívať „priateľov“. To znamená, že takto označené príspevky budú vidieť iba vaše overené kontakty. Ak máte celý profil verejný, vidieť ho môže ktokoľvek – od úplne neznámych ľudí, cez priateľov, partnerov až po zamestnávateľa.

Ak chcete mať presný prehľad o tom, pri ktorých príspevkoch a fotkách ste označení, treba využiť kontrolu časovej osi a nastaviť si ju pre označenia od kohokoľvek. Ak to využijete, tak sa vám príspevky, v ktorých vás niekto označil, zobrazujú na vašej časovej osi bez ohľadu na to, či ho máte alebo nemáte medzi priateľmi. Takéto príspevky sa ale, samozrejme, môžu zobrazovať aj v Novinkách, vo vyhľadávaní a na ďalších miestach na Facebooku.

Ak chcete odstrániť označenie z príspevku, v ktorom ste označení, kliknite vpravo hore v danom príspevku na piktogram, vyzerajúci ako obrátená strieška a vyberte možnosť Odobrať označenie.

Označenie môžete tiež odobrať z viac príspevkov naraz, ide to cez Záznam o činnosti. To je nástroj, ktorý vám umožňuje kontrolovať a určovať, čo zdieľate na Facebooku. Ak chcete prejsť na svoj záznam o činnosti, kliknite na položku  v pravom hornom rohu stránky na Facebooku. Tam nájdete položku Fotografie, kliknutím si vyberiete, kde chcete označenie odstrániť a urobíte to.

Tým ale problematické fotky z Facebooku neodstránite úplne. To môže urobiť len osoba, ktorá je zverejnila, preto ju požiadajte o jej odstránenie – a závisí to samozrejme od dohody medzi vami. Existuje však výnimka, tou je nahlásenie nevhodného obsahu. Nevhodný obsah ale nie je ten, ktorý sa vám nepáči, ale ten, ktorý je v rozpore so zásadami Facebooku, teda obsahuje napríklad priame zobrazenie nahoty, násilia alebo nenávistné prejavy. Ak ho chcete nahlásiť, použite odkaz Nahlásiť vedľa príspevku, fotky alebo komentára. Takto možno nahlásiť aj príspevky, ktoré možno považovať za šikanu.

A čo s tými príspevkami, ktoré sa vám nepáčia? Ak sa vám nepáči príspevok, ktorý sa vám zobrazil v kanáli vybraných príspevkov, môžete ho jednoducho skryť. Neprestane tým síce existovať, ale nebude sa viac zobrazovať na vašej časovej osi. Ak vás niekto svojimi príspevkami neustále irituje, môžete si ho odobrať z priateľov alebo ho zablokovať – trvalo alebo dočasne. A do tretice – ak sa vám nepáči niečí príspevok alebo komentár na vašom profile, môžete ho skryť alebo odstrániť.

 

(mk)