Sociálne siete môžu riešiť veľa problémov, ale súčasne vytvárajú nové. Jedným z nich je zmena online komunikácie, ktorej formu častokrát určuje snaha získať čo najviac lajkov, komentárov a ďalších interakcií, než skutočná túžba komunikovať.

Prieskumy ukazujú, že až desať percent používateľov sociálnych médií v túžbe zaujať a získať viac lajkov publikuje občas nepravdivé a zámerne skreslené informácie. Napríklad o tom, kde sa práve nachádzajú alebo čo robia. Bohužiaľ, nielen o sebe. Prehnaná túžba po lajkoch mnohých vedie k tomu, že na sociálnych sieťach zverejňujú aj fotografie svojich známych v kompromitujúcich situáciách. Deti a tínedžeri tak robia oveľa častejšie, než dospelí.Prieskum ukazuje, že muži a chlapci sú, možno trochu prekvapivo, na lajkoch závislí viac, než ženy a dievčatá a zároveň ich viac vyvedie z miery, ak im fotky nelajkujú kolegovia, spolužiaci a ďalšie osoby, ktoré považujú za dôležité. Potvrdilo to 24% mužov oproti 17% žien.

Treba myslieť aj na to, že túžba po lajkoch, vedúca občas k zverejňovaniu fotografií „na hrane“ má za následok komplikácie v reálnej komunikácii. Napríklad 21% ľudí pripúšťa, že ich vzťahy s vlastnými deťmi sa skomplikovali po tom, ako deti na sociálnej sieti videli vlastných rodičov v kompromitujúcej situácii.

Možnosť kontaktovať sa s rodinou, priateľmi a kolegami online kedykoľvek má za následok aj zníženú kvalitu osobných vzťahov. Ľudia priznávajú, že ich nahrádzajú práve komunikáciou cez sociálne siete. Až tretina ľudí (31%) komunikuje menej so svojimi rodičmi, deťmi (33%), partnermi (23%) a priateľmi (35%).

Netreba však negatívny vplyv sociálnych sietí zveličovať. Polovica respondentov si je istá, že sociálne siete nepoškodzujú kvalitu vzťahov, ale naopak, internet ich zbližuje. To môže byť pravda. Mediálny psychológ na Würzburgskej univerzite Dr. Astrid Carolus varuje, že ľudia nevedia objektívne hodnotiť svoju on-line komunikáciu. Pomôže však jednoduchá vec: Pamätajte si, kedy ste naposledy navštívili svojich priateľov alebo rodičov. Ak to bolo pred niekoľkými týždňami, možno je najvyšší čas ich navštíviť. Choďte k nim, prineste nejaké koláče a povedzte, že vám chýbali. Je to vlastne úplne jednoduché.