Internet je ešte stále miestom, kde sa dá fungovať tak trochu „na hrane“, respektíve v zónach bez kontroly, kde je možné takmer všetko. A jednou z tých možností je založenie fiktívneho online obchodu, ktorý sa od vás bude snažiť vylákať citlivé platobné informácie, napríklad čísla platobných kariet a ich bezpečnostné kódy.

Tou úplne najzákladnejšou radou je nenechať sa zlákať absurdne vysokými zľavami, RayBany vám za 10 percent ich pôvodnej ceny môže predať len podvodník. V lepšom prípade tak získate iba nekvalitný fejkový výrobok, v horšom môžu byť vaše údaje, ktoré ste obchodníkovi poslali zneužité tak, že prídete o peniaze.

A keď už natrafíte na dôveryhodný, prípadne overený e-shop a dobrú zľavu, tak nie je dobrý nápad pripojiť sa na najbližšiu nezabezpečenú wi-fi sieť a nakupovať, a nerobte tak ani v internetových kaviarňach. Ak nakupujete online, tak výlučne z vlastného zariadenia, chráneného komplexným antivírusovým programom a v zabezpečenej sieti.

Spoznať bezpečný internetový obchod nie je celkom jednoduché, najmä ak s ním nemáte žiadnu skúsenosť a ani žiadne dôveryhodné referencie. Ale pomôže, ak na jeho webe nájdete logá „Mastercard SecureCode“ alebo „Verified by VISA“.  Pri nich platí, že nad transakciou nemá priamu kontrolu obchodník, a tak nevidí číslo vašej karty a ani bezpečnostné kódy.

Vec, ktorá by už dnes mala byť samozrejmosťou, je využívanie zabezpečeného šifrovaného protokolu https. Ak webová adresa obchodu začína bez toho „s“ na konci, ani naň neklikajte. A keď sme už pri zabezpečení – ďalšou dôležitou vecou je, samozrejme ak máte tú možnosť, platiť s využitím možnosti zaslania bezpečnostného SMS kódu na mobilný telefón (3D Secure) a každý by si mal pre internetové platby nastaviť maximálny bezpečnostný limit. Ten si – v závislosti od banky a mobilnej aplikácie – viete aj v reálnom čase zvýšiť, či už jednorazovo alebo trvalo, môže to však byť spoplatnená služba.

A čo, ak vám príde notifikácia o platbe, ktorá vám nič nehovorí a ste si takmer istí, že ste ju nevykonali?

V prvom rade nechajte kartu okamžite zablokovať a zároveň platbu reklamovať s tým, že na jej realizáciu ste nikdy nedali súhlas. Ak sa potvrdí, že platba bola vami neautorizovaná, tak vo veľkej väčšine prípadov vám banka peniaze vráti späť na účet, len to nejaký čas trvá. A čo je dôležité – takto môžete platbu reklamovať aj v prípade, ak vám obchodník tovar nedodá. Keďže sa to riadi celosvetovo akceptovanými pravidlami kartových spoločností, je to jednoduchšie a bezpečnejšie, než napríklad platby priamo prevodom z účtu na účet.