Dáta sú stále cennejšou komoditou, preto rastie aj množstvo a sofistikovanosť útokov, zameraných na to, aby ich útočníci z vašich zariadení získali. Ponúkame vám preto jednoduchý 10-bodový návod, pomocou ktorého im môžete túto snahu veľmi skomplikovať

  1. Skontrolujte nastavenie súkromia na sociálnych sieťach

Ak máte účty na sociálnych sieťach, tie majú o vás veľa informácií a možno budete prekvapení, koľko z nich je v predvolenom nastavení viditeľných pre kohokoľvek. Preto je vhodné venovať pár minút na to, aby ste presne určili, aké informácie chcete zdieľať s kýmkoľvek, aké iba v okruhu priateľov a ktoré majú zostať viditeľné len pre vás.

  1. Súkromné informácie neukladajte do verejných úložísk

Nepoužívajte verejné úložiská a cloudové služby na ukladanie vašich osobných údajov. Služba Google Docs napríklad nie je ideálnym miestom na ukladanie zoznamu hesiel a Dropbox nie je vhodný na arcchiváciu naskenovaných osobných dokumentov (pas, občiansky preukaz), pokiaľ nie sú uchovávané v šifrovanom archíve.

  1. Nenechajte sa sledovať

Keď surfujete po internete, váš prehliadač poskytne tretím stranám mnoho informácií o vás a o tom, čo na internete hľadáte. Obchodníci používajú tieto informácie na profilovanie a presné zacielenie reklám. Režim inkognito nemôže zabrániť takémuto sledovaniu; treba použiť špeciálne nástroje, zväčša sú súčasťou kvalitným antivírusových riešení.

  1. Snažte sa čo najmenej zverejňovať vašu hlavnú emailovú adresu a telefónne číslo

Ak sa chcete vyhnúť množstvu spamu v e-mailovej schránke a automatickým reklamným hovorom v mobile, zvážte, komu poskytnete svoj e-mail a telefónne číslo. Aj keď sa nemôžete vyhnúť ich zdieľaniu s niektorými internetovými službami a internetovými obchodmi, nezdieľajte ich na sociálnych sieťach. Najbezpečnejšie je vytvoriť ďalšie e-mailové konto a alternatívnu SIM, ktoré používať na online nakupovanie a v situáciách, ktoré si vyžadujú zdieľanie údajov s cudzími nepreverenými ľuďmi.

  1. Používajte četovacie aplikácie s end-to-end šifrovaním

Väčšina moderných aplikácií na odosielanie správ používa šifrovanie, ale v niektorých prípadoch je to  šifrovanie v tranzite – správy sa dešifrujú na strane providera a v nezašifrovanej podobe sú na jeho serveroch. Ak sa na ne dostanú hekeri, obsah správ je pre nich voľne prístupný. ľa a ukladajú sa na jeho servery. Pro šifrovaní end-to-end providerovi nie je prístupný obsah správ, je bezpečnejšie. Tako funguje napríklad WhatsApp, mnohé populárne četovacie aplikácie však takto nie sú defaultne nastavené.

  1. Používajte bezpečné heslá

Toto asi počujete zovšadiaľ, ale nezaškodí to pripomenúť opäť. Používanie slabých hesiel na ochranu vašich súkromných informácií je rovnako dobré ako keby ste tieto informácie nechránili vôbec. Je takmer nemožné zapamätať si dlhé a unikátne heslá pre všetky služby, ktoré používate, ale pomocou správcu hesiel si môžete zapamätať len jedno hlavné heslo. Sú na to aj mobilné aplikácie so silným šifrovaním, jednou z takých je napríklad e-Wallet. Naozaj bezpečné heslo by malo mať aspoň 12 znakov s kombináciou písmen, číslic a špeciálnych znakov. Samozrejmosťou je používať pre každú z dôležitých služieb iné heslo.

  1. Kontrolujte oprávnenia, ktoré udeľujete mobilným aplikáciám a rozšíreniam internetových prehliadačov

Aplikácie pre mobilné zariadenia vás vyzývajú, aby ste im udelili povolenia na prístup ku kontaktom alebo súborom, na používanie fotoaparátu, mikrofónu, geolokácie a podobne.  Niektoré aplikácie bez týchto dát naozaj nemôžu fungovať, iné ich používajú na čisto marketingové účely a môže sa stať, najmä v prípade Androidu, že tieto aplikácie využívajú útočníci na získanie citlivých dát z vášho zariadenia. Preto takéto povolenia pri inštalácii neodklikávajte mechanicky. To isté platí aj pre rozšírenia internetových prehliadačov.   Neinštalujte ich, ak ich naozaj nepotrebujete. Starostlivo skontrolujte povolenia, ktoré im dáte.

  1. Zabezpečte svoje smartfóny a počítače heslami a prístupovými kódmi

Heslá pre prístup k počítačom nemusia byť zložité a jedinečné, ich úlohou je len zabezpečiť stroj pred nhodným zneužitím. Na mobilných zariadeniach a smartfónoch už na túto vec dbajte viac.  Používajte šesťmiestne kódy PIN alebo komplikovajšie heslá namiesto štyroch číslic a vzorov blokovania obrazovky. Pri zariadeniach, ktoré podporujú biometrickú autentifikáciu – či už čítanie odtlačkov prstov alebo odomknutie pomocou skenu tváre – ho určite uprednostnite, ale pamätajte, že tieto technológie majú svoje limity.

  1. Nepovoľte notifikácie na uzamknutej obrazovke

Ochrana telefónu dlhým, bezpečným heslom, je nanič, ak každý, kto chce, môže na uzamknutej obrazovke vášho telefónu vidieť, čo píšete, o čom komunikujete, kedy a s kým sa máte stretnúť… Ak chcete, aby sa tieto informácie nezobrazovali na uzamknutej obrazovke, nastavte správne váš smartfón.

  1. Chráňte svoje súkromie pri používaní wi-fi

Verejné siete Wi-Fi sú často nešifrované prevádzku a to znamená, že ktokoľvek v tej istej sieti sa môže pokúsiť získať kontrolu nad vašim zariadením.. Vyhnite sa prenosu akýchkoľvek citlivých údajov – prihlasovacích údajov, hesiel, údajov o kreditných kartách atď. – cez verejné Wi-Fi a využívajte VPN pre zašifrovanie  dôležitých dát.