Už do škôlky nosia deti smartfón, tablet alebo prenosnú hernú konzolu a do školy často aj notebook. Deti sú však často nezodpovedné, neuvedomujú si reálnu hodnotu vecí a občas ich dokážu stratiť, v horšom prípade im ich ukradnú. A ak aj nie, môžu im z nich ukradnúť dáta, alebo citlivé informácie. Pri oboch typoch krádeží možno riziko aspoň čiastočne eliminovať.

Prvou a základnou vecou je, že okamžite, ako dáte dieťaťu do rúk nejakú hodnotnú elektroniku povedzte mu – a opakujte to pri každej príležitosti – že takéto zariadenie nesmie nechávať odomknuté a bez dozoru.

Deti sú ideálnou korisťou aj pre zlodejov – ak im už dáte väčšiu elektroniku, tak rozhodne nie do luxusnej drahej tašky, ktorá už na 100 metrov „kričí“ – vo mne je nejaká drahá elektronika. Existuje už množstvo detských ruksakov a tašiek, ktoré sú dostatočne kvalitné, majú špeciálne ochranné puzdrá na elektroniku a pritom sú aj nenápadné. Určite pre deti voľte radšej také.

Je jasné, že dieťa bez problému dokáže stratiť alebo niekde zabudnúť aj takúto tašku, prípadne samotné zariadenie. Väčšina z nich už má predinštalovanú aplikáciu, umožňujúcu stratené zariadenie lokalizovať a na diaľku vysledovať, prípadne aspoň na diaľku vymazať celý jeho obsah, aby sa nedostal do nepovolaných rúk. Využívajte takéto aplikácie, oboznámte sa s ich architektúrou a hlavne si pamätajte prístupové heslá.

Pri dieťati naozaj hrozí oveľa viac, že o zariadenie príde, tak buďte na túto situáciu pripravení. Má to nielen praktický, ale aj psychologický efekt – ak viete presne, čo v takejto situácii máte robiť, nespanikárite, budete konať efektívnejšie a hlavne nebudete prenášať ďalší stres na už beztak samotnou situáciou vystresované dieťa.

A keď sme už pri tých heslách – malé dieťa si komplikované heslo nechce ani vytvoriť, ani používať ani pamätať. Pritom mnoho stránok ich vyžaduje, chcú ho – jednoduchšie, aj sociálne site pre deti, k akým patrí napríklad YouTube Kids, ktorá je dostupná už aj na Slovensku.

Naučte ich radšej používať nejakú dobrú aplikáciu na správcu hesiel – aspoň jedno do nej si určite zapamätajú ľahšie, než desiatky iných. Navyše mu ho môžete pomôcť vytvoriť frázou, ktorú si ľahko zapamätá, pre staršie deti to môže byť napríklad: Volám sa Jožko Novák a mám 8 rokov. Jednoducho vytvorené, avšak relatívne komplikované heslo bude tvorené prvými písmenami – VsJNam8r.

Pri menších deťoch je zas vhodné použiť ľahko zapamätateľnú postupnosť kláves, respektíve v oboch prípadoch je ideálne voliť zariadenie s biometrickým zabezpečením a aplikáciu na správu hesiel, ktorá ho vie využívať – to je bezpečné a najjednoduchšie riešenie.

A v neposlednom rade – pri menších deťoch určite seba za správcu zariadenia a obmedzte im možnosť bez vášho súhlasu inštalovať nové aplikácie a – najmä v prípade mobilov a tabletov, nezabudnite na ne nainštalovať kvalitný antivírus.