Hyperlinky umožňujú jednoduché prepojenie na zaujímavý online cieľ bez nutnosti vypisovať dlhú a komplikovanú URL adresu. To samozrejme vedia aj útočníci, a preto  linky občas smerujú úplne inam, než sme si predstavovali a neuvážené kliknutia môžu viesť ku krádeži hesiel, dát a prípadne aj k prevzatiu škodlivého softvéru. Preto si ešte predtým ich využitím treba položiť pár jednoduchých otázok.

Dôverujete odosielateľovi a platforme?

Ak otvoríte link v neznámom emaile, je to akoby ste dali kľúče od svojho bytu neznámemu človeku na ulici – len preto, lebo vám je napríklad sympatický, alebo vás zaujíma. V bežnom živote takto kľúče našťastie nedávame, kľúče od nášho virtuálneho sveta však stále odovzdávame až príliš ľahkovážne.

Základnou otázkou je, či poznáme a veríme osobe, ktorá nám odkaz poslala a či je napísaný bežným jazykom, ktorý u odosielateľa očakávame. Ak odkaz odoslal priateľ alebo člen rodiny cez platformu, ktorou spolu bežne komunikujete a nie je v ňom množstvo gramatických a syntaktických chýb, bude zrejme v poriadku. Ak si z akéhokoľvek dôvodu nie ste istí, možno by ste im mohli zavolať, aby ste overili, či tieto informácie skutočne odoslali. Obzvlášť to platí, ak odosielateľ od vás požaduje nejaké osobné, prípadne bankové údaje.

Ak je nejaký odkaz zdieľaný na intranete vašej firmy alebo v súkromnej skupine napríklad na WhatsApp, bude taktiež pravdepodobne v poriadku. Ak však odkaz nájdete v maile, ktorý skončil v spame, na Facebooku, alebo prišiel od neznámeho človeka, narábajte s ním nanajvýš opatrne.

Dôverujete cieľu a je odkaz bezpečný?

Pozrite sa na odkaz, ktorý bol zdieľaný aj z iného uhla pohľadu. Smeruje na webovú stránku, ktorú poznáte, alebo dokonca patrí k vašim obľúbeným a často ju navštevujete? Ak áno, je to jeden zo sprievodných znakov toho, že bude v poriadku. Ak vám zdieľaný odkaz nič nehovorí, zvážte, či naň kliknete.

Ak odkazu nedôverujete kvôli pochybnému zdroju, alebo cieľ odkazu nepoznáte, nemali by ste naň kliknúť aj keď vás možno zaujal. Namiesto toho si urobte vlastné vyhľadávanie tak, že do okienka internetového vyhľadávača zadáte podobné kľúčové slová ako v odkaze a pozrite si stránky, ktoré vám vygeneruje.

Aby vás zmiatol, útočník môže skrátiť nedôveryhodne vyzerajúcu URL adresu pomocou Bitly, alebo akéhokoľvek iného skracovača URL. V tejto podobe totiž vyzerá menej podozrivo. Dá sa však rozšifrovať funkciu LongURL a CheckShortURL, aby ste obnovili skrátený odkaz na pôvodnú dĺžku. A opäť platí: namiesto kliknutia na nedôveryhodne vyzerajúci odkaz si skúste radšej spraviť vlastné vyhľadávanie. Znižuje to pravdepodobnosť, že nebude nebezpečný, úplne ju však neeliminuje.