Phisingové podvody prostredníctvom aplikácií na posielanie správ (WhatsApp, Messenger, Telegram, Viber, Signal etc.) sú na vzostupe. Známe sú desiatky prípadov, keď ľudia prišli o peniaze, pretože naleteli zoznamovacím podvodníkom, boli v domnení, že si píšu so svojou bankou, že komunikujú s priateľom, ktorému „práve odišiel mobil“ a tak sa ozval z nového čísla, alebo že posielajú peniaze svojmu dieťaťu, ktoré súrne potrebuje napríklad uhradiť školu v prírode.

 

Ak budete dodržiavať desať nižšie uvedených pravidiel, tak riziko, že sa stane obeťou „správových podvodníkov“ významne znížite. Absolútne sa však eliminovať nedá, preto zvýšte pozornosť pri každej správe, ktoré vás prekvapí alebo vám z nejakého dôvodu pripadá neštandardná.

 

1. Nastavte si dvojfaktorové overenie (2FA) nielen na svojom účte WhatsApp, ale aj na všetkých ostatných online účtoch, kde je táto možnosť dostupná .

2. Vyhnite sa zdieľaniu svojich osobných údajov s ľuďmi, ktorých nepoznáte.

3. Nikdy neprevádzajte peniaze bez potvrdenia pravosti žiadosti prostredníctvom iného kanálu. Ak vám napríklad vaše dieťa pošle textovú správu s tý, že súrne potrebuje zaplatiť výlet alebo školu v prírode, zavolajte mu, aby ste sa uistili, že žiadosť naozaj prišla od neho.

4. Nikdy s nikým nezdieľajte overovacie kódy. Ak vám niekto napíše, že „kvôli preklepu v čísle“ si nechal preposlať dôležitý overovací kód na váš mobil, môže si predsa vyžiadať nový kód sám.

5. Neklikajte bez rozmyslu na náhodné odkazy ani neotvárajte náhodné prílohy. Ak sa zdá, že vám niečo poslal priateľ, opýtajte sa ho prostredníctvom iných kanálov, či bola správa skutočne určená vám. Dávajte si pozor aj na gramatické chyby alebo divné odkazy (napríklad odkaz smeruje na adresu URL, ktorá sa nezhoduje s názvom spoločnosti).

6. Banky vám neposielajú správy na WhatsApp ani Messenger, aby si niečo overili, aktivovali alebo vás varovali. Nikdy neprezrádzajte žiadne zo svojich osobných údajov a prihlasovacích údajov prostredníctvom aplikácií na odosielanie správ.

7. Ak si overujete informáciu z banky, navštívte jej oficiálnu stránku, ideálne priamym zadaním URL adresy do webového prehliadača. Adresu banky (online bankingu) nikdy nevyhľadávajte cez internetové vyhľadávače. Vždy ju zapíšte rovno do adresného riadku.

Ak sa prihlasujete nebezpečným spôsobom, seriózna banka vás na to upozorní, napríklad takto:

8. Udržujte operačný systém a aplikácie svojho telefónu aktualizované.

9. Pritom sa uistite, že používate oficiálny obchod Google Play alebo App Store spoločnosti Apple na aktualizáciu nielen WhatsApp, ale aj všetkých aplikácií, ktoré používate. Nikdy nesťahujte „ náhodné aktualizácie“, ktoré môžete vidieť online napríklad ako reklamy a ktoré sľubujú farebné témy pre WhatsApp alebo iné užívateľsky atraktívne „fičúry“.

10. Ak to váš operačný systém umožňuje, používajte renomovaný antivírus aj vo vašom mobile, tablete alebo inom mobilnom zariadení.