Mladším už možno skratka ICQ nepovie nehovorí nič, no starší vedia. Táto komunikačná platforma bola kedysi neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Na ICQ sme komunikovali len prostredníctvom textových správ, pričom každý používateľ mal  spočiatku pridelené šesťmiestne číslo namiesto prezývky alebo mena, tie sa objavili neskôr. Videá sa zdieľať nedali, len čistý text a pár jednoduchých smajlíkov. S príchodom nových sociálnych sietí, ako je Facebook, však ICQ postupne stratilo svoju popularitu, no svojho času ICQ doslova „prevalcovala“ internet.  Napokon túto platformu „zabil“ príchod Facebooku, ktorý ponúkal viac možností na zdieľanie multzimédií, prilákal stovky miliónov používateľov po celom svete a  ICQ mu nedokázala konkurovať. Ruská spoločnosť VK, ktorá od roku 2010 prevádzkuje ICQ, sa teraz rozhodla túto službu ukončiť. Po 28 rokoch existencie bude ICQ 26. júna 2024 definitívne vypnuté.

ICQ, čo je skratka pre „I Seek You“ (anglicky Hľadám ťa), vzniklo v roku 1996 a patrilo medzi prvé platformy ponúkajúce komunikáciu prostredníctvom okamžitých správ. Štyria izraelskí programátori mali víziu vytvoriť nástroj na okamžité doručovanie správ medzi ľuďmi. Prvá verzia ICQ bola spustená v novembri 1996 a rýchlo si získala veľkú popularitu. Používatelia dostali anonymné čísla, tzv. UIN (Univerzálne internetové číslo), ktoré im umožnili spojiť sa a vymieňať si textové správy, posielať malé súbory a zdieľať kontakty.

V roku 1998 ICQ dosiahlo významný míľnik s jedným miliónom aktívnych používateľov. V tom istom roku izraelská firma Mirabilis predala platformu americkému internetovému gigantovi AOL za 287 miliónov dolárov. AOL využil túto akvizíciu na prepojenie svojich komunikačných služieb s ICQ a rozšírenie používateľskej základne. Rekordný počet užívateľov ICQ bol približne 100 miliónov. Tento počet dosiahla platforma na vrchole svojej popularity, okolo prelomu tisícročí, no potom nasledoval postupný pád.

K najväčším konkurentom ICQ patrili AOL Instant Messenger (AIM), MSN Messenger, Yahoo! Messenger,  Google Talk, ale napríklad aj Skype.  V strednej a východnej Európe, vrátane Slovenska a Ruska, si však udržalo popularitu ešte niekoľko rokov. V roku 2010 AOL predalo ICQ ruskej firme Digital Sky Technologies (dnes známej ako VK) za 187,5 milióna dolárov. Snaha VK o modernizáciu ICQ nebola úspešná, čo nakoniec viedlo k jeho ukončeniu.