V súvislosti s nástupom pokročilých verzií umelej inteligencie sa objavil nový typ sofistikovaných internetových podvodov – voice scam. Niekomu zavolajú, nevyžiadaný telefonát si nahrajú a následne využijú umelú inteligenciu na to, aby na základe nahrávky vytvorili falošný hlasový klon.

Pritom im stačí aj niekoľko sekúnd hlasového záznamu na to, aby sa im podarilo vytvoriť hlasový klon, schopný povedať relatívne vernou napodobeninou  hlasu nahraného dokonca niekoľko súvislých viet. Vytvoriť hlasový klon dokáže napríklad špeciálna umelá inteligencia Microsoftu už z trojsekundového záznamu hlasu. Klon následne nie je schopný len hovoriť cudzím hlasom, ale v ňom aj artikulovať a prejavovať emócie.

Voice Scam

A cez tento klon potom pod zámienkou, že sa dotyčný ocitol v núdzi, žiadajú od obetí peniaze. Je to pomerne verné a účinné najmä na seniorov, pretože majú pocit, že skutočne hovoria napríklad  so svojím vnukom alebo vnučkou. Len v uplynulom roku napríklad v USA zaznamenali vyše 5 000 prípadov, keď bol použitý falošný internetový hlas na vylákanie peňazí od obetí, ktoré takto podvodníkom poslali vyše 11 miliónov dolárov. Tento rok bude s najväčšou podobnosťou tento typ podvodov raketovo stúpať.

Zdá sa vám to pritiahnuté za vlasy? Ale nie je, zvukové klony niekedy dokážu naozaj pomerne verne napodobovať hlasy skutočných ľudí. Napríklad denník Washington Post začiatkom marca informoval o prípade staršieho kanadského páru. Tomu zavolal ich vnuk a povedal im, že sa nešťastnou náhodou ocitol vo väzení a potrebuje peniaze na kauciu.

Pár nezaváhal, vybral si z účtu 3 000 kanadských dolárov (maximálna povolená jednorazová suma).  Keď chcel pár vybrať  a poslať túto sumu opätovne, zasiahol našťastie pozorný bankový úradník, pretože zhodou okolností sa už s podobným prípadom a telefonátom nedávno stretol. Pár informoval, že sa stal s najväčšou pravdepodobnosťou obeťou internetových podvodníkov a celú transakciu zastavil.

Efektívna metóda

Ďalší pár také šťastie nemal. Server TechSpot uvádza, že rodičom  Benjamina Perkina zavolal „právnik“, ktorý tvrdil, že ich syn zabil amerického diplomata pri dopravnej nehode. Informoval ich, že Benjamin bol uväznený a musí zaplatiť právne poplatky. Následne im dal Benjamina dokonca k telefónu a ten rodičom povedal, že mu je to ľúto a veľmi ich miluje.  Rodičia nezaváhali na uvedený kontakt poslali 15 000 dolárov v bitcoinoch. Tieto peniaze u nikdy neuvideli.

Hlasový záznam si vypočula aj „obeť“, teda samotný Benjamin. Ten potvrdil, že falošný hlas je dostatočne verný na to, aby uviedol rodičov do omylu.

Ide o pomerne nový a  sofistikovaný typ internetového podvodu, ktorý vsádza na verifikáciu prostredníctvom autentického hlasu. Keď ho obete počujú, navyše s emocionálnym podfarbením, sú oveľa náchylnejšie situácia ďalej nepreverovať a okamžite jednať. A podvodníci sa ich v kontexte telefonátu navyše snažia zámerne uviesť do stredu, poukazovaním na „urgentnosť“  vzniknutej situácie. Preto je dôležité každú takúto informáciu si overovať   – buď priamym telefonátom „obeti“ na jej skutočné číslo, alebo verifikovaním situácie u oficiálnych autorít (polícia, nemocnica a pod.)