O bezpečnosti  na sociálnych sieťach sa píše veľa, rovnako ako aj o tom, ako si nastaviť kvalitné heslo a chrániť súkromie. My sme sa však tentokrát zamerali na to, ako na sociálnych sieťach začať komunikovať, čo je už „za čiarou“ a čo nie, aký používať jazyk, čo zverejňovať a čo nie. Jednoducho na základy „online etikety“.

 

1. Zdieľajte s rozmyslom

Pamätajte, že všetko, čo zdieľate na sociálnych sieťach, zdieľate so svetom. Všetci radi zdieľame rodinné fotografie a príbehy. Je však pritom dobré najskôr sa spýtať členov rodiny, či nemajú nejaké výhrady k zdieľaniu takýchto príspevkov, najmä fotografií vnúčat a osobných príbehov. Ak chcete zdieľať dôležité informácie o nejakom členovi rodiny, či už dobré alebo zlé, vyčkajte. Ak ich nezverejní sám, možno ich totiž nechce zdieľať vôbec. Pamätajte, že aj keď použijete nastavenia ochrany osobných údajov na obmedzenie svojho publika, napríklad na rodinu a priateľov, čokoľvek, čo uverejníte na sociálnej sieti, môže byť skopírované a zdieľané ostatnými.  Aj keď príspevok odstránite, nikdy nezmizne. Je dôležité pamätať na to, že ak nechcete mať nejakú osobnú informáciu na internete „navždy“, nezverejňujte ju.

2. Buďte slušní

Môžete nesúhlasiť, ale rešpektujte ostatných. Ak je niekto neúctivý k vám alebo k ostatným, nepúšťajte sa do slovnej bitky. Pochopte, že keď vyjadríte svoj názor, temer naisto sa nájde niekto, kto s ním nebude súhlasiť. Môžu sa medzi nimi vyskytnúť aj takí, ktorých vyjadrenie nesúhlasu vám nebude príjemné. Nenechajte takéto debaty vygradovať, zostaňte slušní.  Aj pri starších ľuďoch dobre funguje jedna pomôcka: predstavte si, že to, čo sa chystáte napísať, by si prečítala vaša mama alebo otec. Je to napísané tak, aby ste sa pred nimi nehanbili? A dôležitá je aj ďalšia vec – ak zostanete „nad vecou“, prispievate tým svojou troškou k obmedzeniu šírenia „negativity“ na sociálnych sieťach, čo je v súčasnosti pomerne veľký a vážny problém.

3. Neverte všetkému, čo čítate

Majte na pamäti, že nie všetko na sociálnych sieťach je presné a založené na faktoch. Neverte všetkému, čo čítate, a nikdy nič neposielajte, ani nezdieľajte, ak si nie ste istý, či je to pravda. Ide o šírenie nepravdivých informácií. Ak je príspevok sporný, urobte si prieskum alebo použite webovú stránku na overenie faktov, aby ste určili jeho pravdivosť.

4. Buďte pri klikaní opatrní

Starší používatelia sociálnych médií  sú vítanou korisťou pre internetových podvodníkov. Preto je dobržm pravidlom: „Ak niečo vyzerá podozrivo (aj podozrivo dobre), neklikajte na to a nezdieľajte to. Kontrolujte všetko, čo sa objaví vo vašom informačnom kanáli (na vašej nástenke), dokonca aj keď ide o na prvý pohľad seriózny článok zdieľaný niekým, koho poznáte a komu dôverujete. Uistite sa, že zdrojom správ sú renomované organizácie a vyhýbajte sa zdieľaniu obrázkov a videí z pochybných zdrojov. Predtým, ako niečo zdieľate, kliknite na pôvodný zdroj a overte si, že ich informačný kanál je niečo, s čím chcete byť spájaný, alebo čo chcete sledovať. Robte tak preto, lebo ak niečo zdieľate, kliknete a označíte, že sa vám páči, sociálna sieť vám začne zobrazovať viac podobných informácií.

5. Obťažovanie nahláste

Nahláste zneužívanie od kohokoľvek, vrátane priateľov, rodiny či opatrovateľov. Nebojte sa a nedovoľte, aby vás niekto (kyber)šikanoval. Ak na sociálnych sieťach dostávate správy, ktoré vás akýmkoľvek spôsobom znepokojujú, neodpovedajte. Namiesto toho požiadajte o pomoc a nahláste takéto správanie sociálnej sieti, na ktorej sa objavujú. Všetky veľké spoločnosti v oblasti sociálnych médií majú zamestnancov, ktorí reagujú na sťažnosti na zneužívanie, táto vec sa berie naozaj vážne.  Ak sa cítite ohrození, resp. správy majú charakter vydierania, oznámte to aj na polícii.

6. Buďte prieberčiví

Priateľov na sociálnych sieťach si vyberajte. Podvodníci si často vytvárajú falošné profily, preto nie je vhodné, aby ste sa priatelili s cudzími ľuďmi. Nikdy neprijímajte žiadosti o priateľstvo od ľudí, ktorých v skutočnom živote nepoznáte. Sociálne médiá môžu byť úžasne príjemným zážitkom, keď sa spájate s ľuďmi, ktorých poznáte a ktorým dôverujete, no pri cudzích ľuďoch môžu nastať problémy.