Jayne Sibleyová sa stará o svojich rodičov v Southamptone v Anglicku. Obaja majú Alzheimerovu chorobu, čo je stav, ktorý ovplyvňuje pamäť a poznávacie schopnosti človeka. Keď Jayninho otca presťahovali do domova pre seniorov, jej matka June bola spočiatku schopná bývať aj sama. Ale ako sa Junein stav postupne zhoršoval, Jayne  si všimla, že začína zle hospodáriť so svojimi peniazmi. June zvykla vyberať hotovosť dva či trikrát denne a potom ju buď stratila, alebo rozdala. Stala sa obeťou telefónnych podvodov, ktoré ju stáli desiatky až stovky libier.

„Mojej mame zvonil telefón štyri alebo päťkrát denne a ľudia na druhej strane predstierali, že sú z mestských služieb,“ hovorí Jayne. „Alebo volali s ešte obskúrnejšou ponukou, aby napríklad uzavrela poistku na práčku. Mama je milá a láskavá, a preto si myslela, že sa jej títo ľudia snažia pomôcť.“

Jayne, marketingová manažérka, videla, že je potrebné mamine peniaze chrániť, ale pritom jej chcela ponechať nezávislosť. Vytvorila Sibstar, novú debetnú kartu a aplikáciu, ktorá umožňuje ľuďom s demenciou používať svoje peniaze a zároveň ich držať v bezpečí tým, že si nastavia v aplikácii, ako a kde ich môžu minúť. Platobná karta potom funguje iba na predvolených miestach.  „Ide nám o to, aby ľudia s demenciou mohli naďalej žiť podľa svojich predstáv,“ hovorí Jayne Sibley. „Mnohí dobre zvládajú život s demenciou veľa rokov a ja dúfam, že nástroje, ako sú naše, k tomu priamo prispejú. Demencia nám toho toľko „berie“, to však nemusí platiť, ak ide o naše peniaze. Nápad zaujal aj spoločnosť Mastercard, ktorá sa rozhodla na ňom spolupracovať.

„To, na čo míňame peniaze, pramení z toho, akí sme – oblečenie, ktoré si doprajeme, koníčky a aktivity, ktoré pestujeme, darčeky, ktoré kupujeme, to všetko ovplyvňuje našu identitu a zmysly,“ hovorí. „Prístup k peniazom tiež umožňuje ľuďom s demenciou zostať v spojení so svojou komunitou. Výlet do obchodu s potravinami nie je len o zásobení kuchyne – je to aj príležitosť porozprávať sa s pokladníkom alebo stretnúť sa so susedom.“ Tieto sociálne interakcie sú nevyhnutné pre pocit spolupatričnosti a vedomie, že o svojom živote stále rozhodujete sami, hovorí Sibley. Jedna štúdia naznačila, že aj jedna hodina sociálnej aktivity týždenne môže výrazne zlepšiť kvalitu života človeka s demenciou.

Jayne Sibley chcela tiež odbremeniť opatrovateľov, ktorí v rámci povinností musia riešiť náhrady a kompenzácie za svojich blízkych. A problém rastie – len vo Veľkej Británii sa množstvo peňazí ukradnutých prostredníctvom podvodu zvýšilo v prvej polovici roku 2021 o 30 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2020. Ale rýchle riešenia tohto problému nevyhovovali Jayne, ani jej mame. Najprv Sibley zoškrabala číslo CVV na zadnej strane matkinej karty. Chvíľu to fungovalo, ale Sibley vedela, že nie je na dlho. Nielenže to vyvolalo u mamy väčší zmätok a stres, keď podvodníci požadovali trojciferné číslo, ktoré nemohla nájsť, ale nedostatok prístupu k jej vlastným peniazom viedol aj k predčasnej strate nezávislosti.

Bežné opatrovateľské karty, ktoré dávajú právo opatrovateľom míňať peniaze v mene osoby žijúcej s demenciou, neposkytovali autonómiu. Sibstar umožňuje ľuďom žijúcim s demenciou to, že míňajú peniaze sami a na seba v rámci bezpečných limitov, ktoré je možné kedykoľvek zmeniť v aplikácii. Je to flexibilná služba a neustále sa dokáže prispôsobovať meniacim sa potrebám používateľov.

Ľudia s demenciou alebo ich opatrovatelia vložia  na debetnú kartu Sibstar (aj trvalým príkazom) konkrétnu  sumu peňazí. Kartu potom možno spravovať prostredníctvom aplikácie a určiť kde môže byť použitá a kde nie.. Sibley vedela, že toto riešenie je dobré nielen pre jej rodinu, ale aj mnohé ďalšie.

Podľa organizácie Alzheimer’s Disease International žije na celom svete viac ako 55 miliónov ľudí s demenciou a očakáva sa, že toto číslo do roku 2030 vzrastie na 78 miliónov. Táto štatistika hovorí, že existujú milióny ľudí, ktorí potrebujú mať pocit nezávislosti a milióny pomocníkov a opatrovateľov, ktorí si zaslúžia uľaviť od stresu, kde sa len dá.

Tento projekt zožal veľké nadšenie. Na konci roka 2019 bol Sibstar vybraný Alzheimerovou spoločnosťou do jej špeciálneho  programu, ktorý poskytuje odborné poradenstvo a investície pri vývoji inovatívnych projektov, ktoré pomáhajú ľuďom s demenciou žiť s touto chorobou lepšie. Sibstar bola založená vo Veľkej Británii a Jayne Sibley dúfa, že uľahčí život ľuďom s demenciou a ich opatrovateľom. Chcela by kartu uviesť na medzinárodný trh a osloviť ďalšie skupiny ľudí s kognitívnymi poruchami, ktorým by Sibstar mohol pomôcť. Ide podľa nás o skvelý nápad, ktorý by určite našiel uplatnenie aj na Slovensku a v mnohých ďalších krajinách.