Podľa Globálneho indexu hrozieb svet aj Slovensko zažívajú nápor škodlivého softvéru, ktorý sa šíri mailom a bežnými dokumentmi. Na základe  bezpečnostného monitoringu a analýzy hrozieb spoločnosti Check Point Software Technologies sa ukázalo, že najčastejším cieľom kyberútokov vo svete boli v júli vzdelávacie a výskumné inštitúcie. Tento zraniteľný segment si udržuje smutné prvenstvo už niekoľko mesiacov . V rebríčku a početnosti kyberútokov nasledujú vládne organizácie a vojenské odvetvie a trojicu uzatvára zdravotníctvo. „Na Slovensku evidujeme najvyšší počet kyberútokov na segment výroby, v číselnom vyjadrení je to viacej ako tisícka mesačne,“ hovorí Tomáš Valenta zo spoločnosti Check Point Software Technologies.

Trojicu najrozšírenejších malvérov vo svete za júl tvoria Qbot, FormBook a Remcos. Bankový trojan Qbot kradne prihlasovacie údaje a zaznamenáva stlačenia klávesov a celosvetovo zasiahol viacej ako päť percent organizácií. Infostealer FormBook cieli na zariadenia s operačným systémom Windows, zbiera prihlasovacie údaje, snímky obrazovky a monitoruje aj stlačenia klávesov. V júli zasiahol štyri percentá organizácií vo svete. Výskumný tím Check Point Research vo svetom meradle upozorňuje najmä na malvér Remcos, ktorý sa šíri prostredníctvom škodlivých dokumentov Microsoft Office. Útočníci odosielajú tieto – na pohľad bežné dokumenty cez spamové emaily. Rebríček troch najrozšírenejších mobilných malvérov tvoria  Anubis, SpinOk a AhMyth.

Aj slovenské organizácie a používatelia pocítili v júli nápor malvéru Qbot, ktorý zasiahol až 6,5 percent organizácii. Až 95 percent škodlivých súborov na Slovensku bolo počas júla doručených prostredníctvom e-mailu.

Letné dovolenkové obdobie je pre kyberzločincov ideálne. Organizácie musia fungovať s nižším počtom zamestnancov, čo môže mať vplyv na ich schopnosť monitorovať hrozby a minimalizovať riziká. „Riešením je zavádzanie automatizovaných a konsolidovaných bezpečnostných procesov, ktoré im pomôžu zachovať správne postupy a kontinuitu v tomto období,“ zdôrazňuje Tomáš Valenta.