Deti môžu na internete hrať hry, hľadať inšpiráciu a byť kreatívne alebo si dokonca prečítať niečo zaujímavé zo sveta. Internet je však aj plný hoaxov a dezinformácií. Vedia ich vaše deti rozpoznať? Zistite to pri tomto zábavnom cvičení, ktoré pripravila spoločnosť Eset. Vhodné je skôr pre deti na druhom stupni základných škôl.

Najprvpožiadajte vaše dieťa, aby  si prečítalo  dve nižšie uvedené správy. Zatiaľ čo jedna je skutočná, druhá je hoaxom,  nepravdivou informácia napísaná s cieľom zmiasť čitateľa. Povedzte svojmu dieťaťu, aby si pozorne prečítalo oba príbehy a rozhodlo, ktorý z nich je pravdivý.

Správnosť odpovede si môže overiť v riešení, o ktorom by ste sa s ním mali porozprávať. Na základe nižšie uvedených príkladov si jednoducho môžete ďalšie cvičenia vymyslieť sami.

 

 



Správa č. 1

Máte doma obraz kvetinových púčikov? Možno vám rozkvitnú! VYSKÚŠAJTE TO!

18. apríl 2023 Napísala Genoveva Simonisová Zdroj: Facebook

Umelci nás klamú už celé stáročia! Vedci boli ŠOKOVANÍ, keď zistili, že niektoré umelecké diela boli namaľované špeciálnym typom farby. Atómy vo farbe sú ŽIVÉ! Keď sa dostanú do kontaktu s teplom, začnú sa rýchlo pohybovať a maľba sa RADIKÁLNE zmení. Tento fenomén sa podarilo odhaliť až začiatkom tohto roka, keď slávny Van Goghov obraz Slnečnice začal po preprave vo vyhrievanom vlaku kvitnúť. Teraz sa musia preskúmať ďalšie slávne obrazy! Budúci týždeň plánujú francúzski vedci vystaviť teplu umelecké diela nielen Vincenta Van Gogha, ale aj Clauda Moneta či Augusta Renoira. Ak máte doma obraz nerozkvitnutých ruží alebo iných kvetov, VYSKÚŠAJTE naň fúkať horúci vzduch z fénu!



Správa č. 2

Barcelonská opera pri príležitosti svojho znovuotvorenia zahrala pre 2 292 rastlín

24. jún 2020 Napísal Jack Guy Zdroj: CNN

Nie je neobvyklé, že predstavenia v barcelonskej opere Gran Teatre del Liceu sú vypredané. V pondelok však hudobníci pri príležitosti zrušenia lockdownu v Španielsku hrali pre nezvyčajné publikum – sedadlá opery zaplnili tisíce rastlín. V opere si celkovo 2 292 rastlín vypočulo Pucciniho „Crisantemi“ v podaní sláčikového kvarteta. Slávna opera vo vyhlásení uviedla, že „víta a podporuje tento symbolický akt, ktorý obhajuje hodnotu umenia, hudby a prírody ako začiatku nášho návratu do bežného života“. Hoci v hľadisku nesedeli žiadni ľudia, diváci mohli sledovať „Concierto para el bioceno“ prostredníctvom živého prenosu. Opera vo vyhlásení dodala, že po tomto „zvláštnom a ťažkom období“ nám organizátori chceli „pri návrate do bežného života ponúknuť inú perspektívu, ktorá nám priblíži niečo tak podstatné, ako je náš vzťah k prírode“.



 

 

Riešenie

Rozpoznalo dieťa hoax? Ak si tiplo, že prvý príbeh je falošný, malo pravdu.  Ale ako na to prišlo?  Náznakov bolo veľa, aj keď ich možno nebude vedieť explicitne momentovať.  Pomôžte mu v tom na základe nižšie uvedeného návodu:

Titulok druhého článku je možno prekvapivý, ale napriek tomu je napísaný objektívnym a informatívnym tónom. Na druhej strane hoax má titulok vyvolávajúci senzáciu, ktorý ponúka len veľmi málo informácií o samotnom texte. Namiesto informatívnosti púta pozornosť čitateľov otázkou, viacerými výkričníkmi a veľkými písmenami. Tento typ titulku nemusí nevyhnutne znamenať, že uvádzaná informácia je hoax, ale v kombinácii s inými podozrivými znakmi môže vypovedať o pochybnej hodnovernosti textu.

Ak si nevie poradiť samo, nave´dte ho k tomu takto:  Vyhľadaj si najprv cez Google Jacka Guya, autora druhého článku. Zistíš, že je novinárom na voľnej nohe a píše pre viaceré platformy vrátane renomovanej CNN. Ale keď hľadáš Genovevu Simonisovú, nenájdeš takmer nič. Prečo? Meno vytvorila umelá inteligencia. Pri hoaxoch je bežné, že ich autor buď neexistuje, alebo je neznámy.

Zatiaľ čo druhý príbeh bol zdieľaný na oficiálnej webovej stránke populárneho spravodajského kanálu CNN, prvý pochádza z Facebooku. Vysvetlite dieťaťu, že sociálne médiá umožňujú používateľom slobodne zdieľať ich myšlienky, čo znamená, že tieto platformy sú živnou pôdou pre hoaxy a iné formy dezinformácií. Na sociálnych sieťach sa hoaxy môžu rýchlo šíriť a pred vymazaním sa dostať k množstvu ľudí. Aj preto podvodníci často vytvárajú veľa falošných profilov, aby mohli ľahšie šíriť nepravdivé informácie.