Vytvoriť si dostatočne bezpečné (to znamená komplikované) heslo pre každú službu a aplikáciu, ktorú využívate, je takmer nemožné. Používať vo všetkých to isté mheslo je zas z hľadiska bezpečnosti jedna z najhorších vecí, ktoré môžete spraviť. Ak chcete využívať rôzne, pritom silné a bezpečné heslá, ideálny je na ich úschovu program na správu hesiel.  Pri ňom si totiž stačí vytvoriť a pamätať jedno hlavné heslo, ktoré k nemu umožňuje prístup.  Dajte si však pozor. pretože pri niektorých programoch na správu hesiel v prípade, že hlavné zabudnete, nie je (práve kvôli bezpečnosti) možné jeho obnovenie alebo resetovanie. Takže ak ho zabudnete, prídete automaticky aj o všetky ostatné uložené heslá.   Tu je 10  hlavných výhod, spojených s používaním dobréhoo programu na správu hesiel:

 

 

 

  1. Ukladanie hesiel: Programy na správu hesiel bezpečne ukladajú vaše prihlasovacie údaje, vrátane používateľských mien a hesiel, pre všetky vaše online účty. To znamená, že si nemusíte pamätať všetky svoje heslá, a môžete vytvoriť silné a jedinečné heslá pre každý účet zvlášť.

 

  1. Šifrovanie: Programy na správu hesiel používajú silné šifrovacie techniky na ochranu vašich uložených hesiel. Zvyčajne používajú šifrovanie Advanced Encryption Standard (AES), ktoré je veľmi bezpečné a takmer neprelomiteľné. Dokonca aj keby niekto získal prístup k údajom vášho programu na správu hesiel, nebude schopný čítať uložené heslá bez vášho hlavného hesla.

 

  1. Jedno hlavné heslo: Na prístup k programu na správu hesiel a získanie vašich uložených hesiel budete potrebovať vytvoriť a pamätať si jediné hlavné heslo. Toto hlavné heslo by malo byť mimoriadne silné a ťažko uhádnuteľné, pretože je kľúčom k celému vášmu „trezoru hesiel“.

 

  1. Generovanie hesiel: Väčšina programov na správu hesiel má zabudované generátory hesiel, ktoré môžu vytvoriť komplexné a náhodné heslá. Tým sa zabezpečí, že vaše heslá budú pre hekerov ťažko uhádnuteľné. Môžete pri každom heslovanom prístupe prispôsobiť dĺžku a komplexnosť vygenerovaných hesiel, aby vyhovovali požiadavkám rôznych webových stránok a služieb.

 

  1. Automatické vyplňovanie a automatické prihlásenie: Programy na správu hesiel môžu automaticky vyplniť vaše prihlasovacie údaje na webových stránkach a v aplikáciách, čo umožňuje jednoduché prihlásenie na pár kliknutí. To nielen šetrí čas, ale tiež pomáha predchádzať phishingovým útokom, pretože program automaticky vyplňuje údaje len na dôveryhodných webových stránkach.

 

  1. Bezpečné zdieľanie: Niektoré programy na správu hesiel ponúkajú možnosť bezpečného zdieľania informácií o prihlásení s dôveryhodnými osobami alebo členmi tímu. Toto je užitočné pre zdieľanie účtov, ako sú rodinné streamingové služby alebo pracovné účty, bez odhalenia skutočných hesiel.

 

  1. Multiplatformový prístup: Programy na správu hesiel sú dostupné pre rôzne platformy, vrátane Windows, macOS, Android a iOS. Často poskytujú rozšírenia pre populárne webové prehliadače, ako sú Chrome, Firefox, Edge alebo Safari. To zabezpečuje prístup k heslám z akéhokoľvek zariadenia.

 

  1. Synchronizácia: Programy na správu hesiel často ponúkajú možnosti ukladania v cloude, čo vám umožňuje synchronizovať údaje o heslách na viacerých zariadeniach. To udržuje všetky heslá aktuálne a prístupné z akéhokoľvek miesta. Je však dôležité vybrať si renomovaný program na správu hesiel s silnými bezpečnostnými pravidlami pre  cloud.

 

  1. Biometrické overenie: Mnohé programy na správu hesiel podporujú biometrické metódy overenia, ako je odtlačok prsta alebo rozpoznávanie tváre. To pridáva ďalšiu vrstvu bezpečnosti pri prístupe k trezoru hesiel.

 

  1.  Bezpečnostný audit: Niektoré programy na správu hesiel ponúkajú funkcie bezpečnostného auditu, ktoré analyzujú vaše uložené heslá na slabiny, ako sú duplikáty alebo zastarané heslá. Môžu tiež identifikovať účty s potenciálnymi bezpečnostnými problémami a vyzvať vás na aktualizáciu vašich prihlasovacích údajov.

 

Pri výbere programu na správu hesiel zvážte faktory ako bezpečnostné funkcie, jednoduchosť použitia a kompatibilitu s vašimi zariadeniami a webovými prehliadačmi. Tieto programy patria v roku 2023 k najpopulárnejším a najsťahovanejším podľa rebríčku, zostaveného magazínom Forbes: