eSIM karty, známe aj ako zabudované SIM karty, sú novou generáciou SIM kariet, ktoré nevyžadujú fyzickú výmenu či vloženie do zariadenia. Namiesto toho sú zabudované priamo do zariadenia a ich aktivácia prebieha elektronicky. Táto technológia umožňuje používateľom jednoduchšie prepnutie medzi mobilnými operátormi bez potreby výmeny fyzickej karty, prípadne využívanie toho istého čísla (paušálu) v dvoch rozličných zariadeniach.

Táto vymoženosť konečne prichádza aj na Slovensko a ocenia ju predovšetkým majitelia smart hodiniek, zatiaľ predovšetkým modelového radu Samsung Galaxy. Konkrétne Telekom prináša novú službu Connect my watch, v rámci ktorej ponúka eSIM kartu pre smart hodinky. Služba je určená pre všetkých zákazníkov s inteligentnými hodinkami, ktorí chcú, aby    hodinky fungovali na diaľku s ich existujúcim telefónnym číslom a zároveň nemuseli mať telefón so sebou. Tátoslužba funguje tak, že do kompatibilných inteligentných hodiniek je nahraný profil sosamostatnou eSIM, ktorá zdieľa rovnaké telefónne číslo (tzv. multiSIM).

Vďaka tomumôže zákazník zdieľať paušál s hodinkami, využívať jeho objem dát, minút i SMS, a pritom byť dostupný na svojom telefónnom čísle. Čiže z nich možno bez spojenia sosmartfónom napríklad telefonovať, počúvať hudbu, používať navigáciu, platiť alebo posielať správy. Služba je ideálna napríklad pre tých, ktorí si idú zabehať, so psom na prechádzku či na nákup bez smartfónu. Za službu bude zákazníkom účtovaný poplatok päť eur mesačne a je určená pre tých s mesačnými paušálmi. Odštartovala začiatkom apríla.

Connect my watch bude podporovať pri štarte nasledujúce modely:

– Samsung Galaxy Watch6 40mm LTE

– Samsung Galaxy Watch6 44mm LTE

– Samsung Galaxy Watch6 Classic 43mm LTE

– Samsung Galaxy Watch6 Classic 47mm LTE

– Samsung Galaxy Watch5 40mm LTE

– Samsung Galaxy Watch5 44mm LTE

– Samsung Galaxy Watch5 Pro 45mm LTE

 

Výhody eSIM kariet

1. Flexibilita

Jedným z hlavných benefitov eSIM kariet je ich flexibilita. Používateľom umožňujú ľahké a rýchle prepnutie medzi rôznymi mobilnými operátormi bez potreby výmeny karty. Stačí jednoducho stiahnuť nový profil priamo do zariadenia, pričom rovnaké číslo (paušál) možno využiť naraz aj v dvoch zariadeniach.

2. Viac priestoru

Vzhľadom k tomu, že eSIM karty nie sú fyzické, uvoľňujú miesto v zariadení, čo je výhodné najmä pre výrobcov smartfónov, ktorí tak môžu využiť tento dodatočný priestor na iné účely, ako je väčší displej alebo väčšia batéria.

3. Bezpečnosť a odolnosť

Keďže eSIM karty nie sú fyzicky vyberateľné, sú menej náchylné na poškodenie, stratu alebo krádež. To zvyšuje bezpečnosť a spoľahlivosť mobilného pripojenia.

Nevýhody eSIM kariet

1. Obmedzená kompatibilita

Momentálne nie všetky smartfóny a iné zariadenia podporujú eSIM technológiu, čo obmedzuje výber.  Preto je potrebné pred zakúpením zariadenia overiť jeho kompatibilitu s eSIM kartami.

2. Závislosť od operátora

Pre použitie eSIM kariet je nevyhnutné, aby mobilný operátor podporoval túto technológiu a poskytoval možnosť aktivácie eSIM profilu. Niektorí operátori však môžu byť opatrnejší v zavádzaní tejto novinky, čo môže obmedziť dostupnosť eSIM kariet pre používateľov.