Generatívna umelá inteligencia sa používa čoraz častejšie, čoraz viac ľudí jej začína prichádzať na chuť. Nie každý je však ochotný platiť si cca 20 eur mesačne za výkonnejšiu verziu ChatGPT so širšími možnosťami.  Tí, čo chcú ušetriť, by mali vyskúšať Calude AI, ktorá je v bezplatnej verzii takmer tak dobrá, ako platený variant Chat GPT.

Chatbot Claude.ai vyvíja spoločnosťou Anthropic, ktorý si trúfa súperiť s gigantami ako Google, OpenAI a Microsoft a nejde len o falošné silné sebavedomie. Tento systém využíva proprietárny model Claude 3, ktorý je podľa viacerých testov porovnateľný, ak nie lepší ako model GPT-4 od OpenAI. Claude 3 exceluje v generovaní textu a overovaní faktov, ktoré dokáže interpretovať precíznejšie. Jeho výstupy pôsobia prirodzenejšie, takže používateľ nemá dojem, že komunikuje s robotom, ako je to niekedy pri ChatGPT. Na druhej strane, oba modely dosahujú podobné výsledky v oblasti logiky, takže pri matematických a fyzikálnych úlohách by nemali vznikať výrazné rozdiely. ChatGPT však naďalej prekonáva Claude v identifikácii objektov na obrázkoch a ponúka viac možností integrácie.

Claude je dostupný bezplatne, ale podobne ako ChatGPT ponúka aj prémiový balík Claude Pro, ktorý umožňuje odoslať až päťnásobok správ, a to aj v časoch vysokej vyťaženosti. Ako príklad, v priebehu piatich hodín je možné pokladať umelej inteligencii približne 45 menej komplexných otázok. Kvóta sa obnovuje každých päť hodín, na rozdiel od bezplatnej verzie, kde sa obnovuje až o polnoci. V oboch prípadoch však počet odoslaných správ závisí od času odoslania (v špičkových časoch je nižší) a ich celkovej dĺžky.