Rusko sa v posledných rokoch stalo jedným z najaktívnejších hráčov v oblasti regulácie internetu a médií. Jednou z často diskutovaných tém je možnosť blokovania YouTube kanálov, čo vyvoláva otázky o dôvodoch a načasovaní takéhoto kroku.

Regulácia internetu v Rusku začala byť intenzívnejšia po návrate Vladimíra Putina na post prezidenta v roku 2012. Odvtedy boli prijaté viaceré zákony, ktoré výrazne obmedzujú slobodu internetu. Zákon o „blogeroch“ z roku 2014 vyžaduje, aby blogeri s viac ako 3 000 dennými návštevníkmi registrovali svoje stránky u Roskomnadzoru, čo je federálny orgán dozerajúci na telekomunikácie, informačné technológie a médiá. V roku 2019 prijal parlament tzv. „zákon o suverénnom internete“, ktorý umožňuje odpojiť Rusko od globálneho internetu v prípade núdze a zabezpečuje, že internetová premávka môže byť riadená štátom kontrolovanými uzlami.

Hlavným dôvodom, prečo by Rusko mohlo zablokovať YouTube kanály, je politická kontrola. YouTube je jednou z najpopulárnejších platforiem pre šírenie informácií a politickej opozície, stále ho v Rusku sleduje takmer 100 miliónov ľudí a cenzori naň majú minimálny dosah. Kritické hlasy voči vláde, investigatívni novinári a politickí aktivisti často využívajú YouTube na obchádzanie tradičných médií, ktoré sú pod silnou kontrolou štátu. Blokovaním YouTube by vláda mohla efektívne umlčať tieto kritické hlasy a obmedziť prístup k alternatívnym informáciám.

Rusko opakovane obvinilo západné krajiny a korporácie zo šírenia dezinformácií prostredníctvom sociálnych médií. Podľa ruských úradov sú mnohé YouTube kanály nástrojom na šírenie falošných správ a narušovanie vnútorného poriadku. Argumentom pre blokovanie môže byť teda aj ochrana občanov pred „škodlivými“ informáciami, ktoré môžu podkopať stabilitu krajiny.

Hoci pôvodné plány na úplné blokovanie YouTube sa zatiaľ nerealizovali, Rusko zvolilo stratégiu postupného spomaľovania platformy. Tieto opatrenia začali byť viditeľné v roku 2024, kedy Rostelecom, jeden z hlavných poskytovateľov telekomunikačných služieb v Rusku, oznámil, že kvalita YouTube v krajine sa zhorší. Používatelia začali zaznamenávať dlhšie časynačítania a nižšiu kvalitu obrazu, čo bolo vysvetľované preťažením lokálnych serverov Google Global Cache (GGC). Hoci sa tieto technické problémy môžu javiť ako dôveryhodné, väčšina expertov sa zhoduje, že ide o kontrolované opatrenie zo strany ruských úradov, ktoré má za cieľ odradiť ľudí od používania YouTube a nasmerovať ich k domácim alternatívam. A nejde len o YouTube.

Aj populárny messenger WhatsApp sa dostal do hľadáčika ruských úradov. Podľa poslanca Antona Nemkina ruské orgány opakovane požadovali, aby WhatsApp potlačil výzvy na účasť v extrémistických akciách, no zatiaľ bezvýsledne. Problémy s prístupom k messengeru sa objavili najmä v Dagestane, regióne na severnom Kaukaze s prevažne moslimským obyvateľstvom, kde minulý mesiac séria teroristických útokov zanechala viac ako 20 mŕtvych.

Blokovanie YouTube kanálov v Rusku by bolo významným krokom s ďalekosiahlymi dôsledkami pre slobodu slova a prístup k informáciám. Hoci takéto opatrenie môže byť motivované snahou o politickú kontrolu, boj proti dezinformáciám alebo ekonomickými záujmami, jeho realizácia bude závisieť od konkrétnych politických a spoločenských okolností. Postupné spomaľovanie YouTube je už dnes realitou, čo môže byť predzvesťou budúcich prísnejších opatrení. Hovorí sa, že k úplnému zablokovaniu YouTube v Rusku  by mohlo prísť už v septembri. Taktiež kroky proti WhatsApp ukazujú, že ruské úrady sú odhodlané zasahovať proti platformám, ktoré nedodržiavajú ich požiadavky.