Podľa správy investigatívneho portálu FollowTheMoney objavili holandskí hekeri chybu v softvéri, ktorá im umožnila, aby sa stali správcami zákazníckych účtov. Nešlo len o individuálne zariadenia, hekeri objavili chybu aj v systéme samotného výrobcu, ktorý predáva panely na celom svete. Potenciálne by im tieto bezpečnostné diery dovolili infikovať milióny systémov solárnych panelov na celom svete malvérom a potom ich nechať robiť, čo chcú.

Útočník môže napríklad každých pár sekúnd zapínať a vypínať solárne panely, čo napríklad pri kapacite 3 gigawatty stačí na destabilizáciu siete. Hekeri mohli upraviť parametre meničov,  preťažiť elektrickú sieť, čo nemusia zvládnuť staršie elektrické spotrebiče v domácnostiach, ktoré by mohli začať horieť.

Stručne povedané: rozvodná sieť je zraniteľná voči sabotáži, či už zo strany nahnevaných zamestnancov a hekerov, alebo zo strany „štátnych aktérov“, akými sú Čína, Irán alebo Rusko. Posledná kategória môže nasadzovať skupiny hekerov nepretržite sedem dní v týždni na vyhľadávanie prihlasovacích údajov veľkých solárnych parkov.

Tieto zistenia v plnej miere potvrdzuje správa agentúry EÚ pre kybernetickú bezpečnosť z 24. júla. Podľa nej nie je Únia pripravená na koordinovaný útok na svoju energetickú infraštruktúru, či už zo strany cudzieho štátu, alebo osôb. Keďže elektrina je nenahraditeľná, akýkoľvek útok na Európu „priťahuje značnú predbežnú aktivitu aktérov pokročilých hrozieb“ v energetickom sektore, ak sa zameriavajú na „vykonanie deštruktívneho útoku“, dodáva.

Solárne panely boli načrtnuté ako zraniteľné miesto v niekoľkých scenároch, a to aj z dôvodu dominancie Číny v dodávateľskom reťazci. Viac a podrobnejšie  sa tejto téme venuje portál Euractiv v tomto článku.