Ak je vaše dieťa TikTok pozitívne a vo voľnom čase palčekom veselo roluje videá, je dobré mať na pamäti pár pravidiel, ktoré mu na tejto sociálnej sieti zaistia ochranu a vám, dospelému, pokoj na duši.

 

  1. Základom pri používaní TikToku je nastavenie účtu dieťaťa. Mal by byť definovaný ako súkromný, čím sa tým zviditeľní len pre priateľov a prístup cudzích osôb už nebude hrozba.
  1. Dieťa inštruujte tak, aby prijímalo len žiadosti o priateľstvo od dôveryhodných osôb, ktoré pozná aj v reálnom živote. Vysvetlite mu, že žiadosti od neznámych osôb nemá akceptovať.
  1. Nesmierne dôležitá je tiež ochrana osobných údajov dieťaťa. Nemalo by zverejňovať informácie ako svoje meno, adresu, telefónne číslo, názov školy, ktorú navštevuje, či miesta, kam zvykne chodiť. Dbajte na zásadu „bezpečného identifikačného online profilu“.
  1. Venujte pozornosť ochrane súkromia pomocou nastavení v aplikácii TikTok. Pomôžte dieťaťu nastaviť tieto možnosti tak, aby minimalizovalo zdieľanie svojich súkromných informácií.
  1. Dieťa by malo sledovať iba obsah, ktorý je vhodný pre jeho vek. Spolu s ním sledujte, aké príspevky prichádzajú do jeho TikTok feedu a rozprávajte sa o tom, čo môže pozerať a čo už nie.

čítajte viac: Zvýšte bezpečnosť detí na TikToku. Využite na to nové funkcie


  1. Naučte dieťa, ako sa chrániť pred šikanou. V tomto prípade má možnosť nahlásiť a ignorovať akýkoľvek obsah či komentáre, ktoré sú ponižujúce, urážlivé alebo šikanujúce. Ubezpečte ho, že je v poriadku vyhľadať pomoc dospelých, ak sa cíti ohrozené alebo zastrašované.
  2. Zneužívanie obrazového obsahu. Dieťa by určite malo rozumieť tomu, aké následky môže priniesť zdieľanie fotografií alebo videí na TikToku a myslieť na to, že niekedy sa ich šírenie dokáže vymknúť spod kontroly. Vysvetlite mu, že by nemalo šíriť nič, čo nemá byť zverejnené.
  3. Naučte dieťa rozpoznať falošné informácie. Vo svete sociálnych sietí ich môže byť plno. Naučte dieťa kriticky myslieť, overovať fakty a prijímať informácie z TikToku obozretne. Malo by chápať, že nie všetko, čo vidí, je pravdivé.
  1. Upozornite dieťa, že pri zverejňovaní svojich názorov a informácií v komentároch musí byť opatrné. Zaujímajte sa, ako komunikuje a prípadne jeho komentáre kontrolujte. Dieťa nemusí reagovať na každý komentár a tie, ktoré sú nevhodné, môže blokovať alebo nahlásiť.
  1. Otvorene s dieťaťom diskutujte o bezpečnosti a rizikách pri používaní TikToku. Vysvetlite mu, že vás má hneď informovať, ak sa stretne s nevhodným obsahom, alebo ocitne v nebezpečnej situácii.