Nadpis tohto článku vyzerá ako typický hoax, alebo falošná clickbaitová správa. Ale nie je to tak. Energizer naozaj vymyslel plochú (gombíkovú) batériu, po zjedení ktorej vám úplne zmodrá jazyk.  Anavyše to nie je žiadna samoúčelná hlúposť, ale pomerne praktický a dobrý nápad.  A na čo je to dobré?

Malé „gombíkové“ batérie sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých zariadení, ktoré používame každý deň a máme ich doma. Sú v hodinkách, kalkulačkách, drobnej elektronike, vo váhach, v rôznych senzoroch a v neposlednom rade v detských hračkách. Práve v prípade hračiek môžu byť pre rodičov zdrojom potenciálnych nepríjemností.  Malé deti totiž často vkladajú veci do úst a gombíkové batérie nie sú výnimkou. Ak dieťa takúto batériu prehltne, môže dôjsť k vážnym zdravotným problémom. V žalúdku môžu kyseliny reagovať s batériou, čo môže viesť k uvoľneniu chemických látok a spôsobiť vnútorné popáleniny a poškodenie žalúdočnej steny. Rodičia sa tak často ocitnú v situácii, kedy musia rýchlo konať a navštíviť pohotovosť.

Aby sa predišlo takýmto nebezpečenstvám, spoločnosť Energizer predstavila novú generáciu gombíkových batérií s trojitou ochranou pre deti. Prvou vrstvou ochrany je balenie batérií, ktoré funguje ako detská poistka, znemožňujúca ľahký prístup k batériám. Druhou vrstvou je netoxická horká vrstva na povrchu batérie, ktorá má odradiť deti od prehltnutia – ak si ju dajú do úst, je totiž mimoriadne „nechutná“. Tretím bezpečnostným prvkom je práve špeciálne farbivo, ktoré zafarbí jazyk na modro, ak sa batéria dostane do úst dieťaťa.  Takto môžu rodičia okamžite zistiť, či si ich dieťa vložilo batériu do úst, či ju prehltlo (ak ju nenájdu) a  tak môžu okamžite konať a situáciu riešiť. Z tohto uhla pohľadu nápad predávať batérie, ktoré zafarbia jazyk na modro už nevyzerá tak uletene, čo poviete?