Čínske regulačné orgány sa v posledných rokoch zamerali na obmedzenie vystavenia čínskych detí online hrám, a to pomerne „drsným spôsobom“.  Regulátor chcel dohliadať na to, aby deti mohli hrať videohry len jednu hodinu denne, a aj to len v piatok a počas víkendov a sviatkov, medzi ôsmou a deviatou hodinou večer. Teda maximálne tri hodiny týždenne. Vývojárom hier a prevádzkovateľom online herných platforiem nariadil, aby zabránili deťom hrať sa hry mimo schválený čas. Čínske úrady dlhodobo označujú online hry za “duchovné ópium,” ktoré povzbudzuje návykové správanie.

Regulačné orgány v Číne v roku 2021 takmer na rok zastavili schvaľovanie nových herných titulov, v apríli 2022 však schvaľovací proces obnovili , čo malo  pomôcť naštartovať stagnujúci priemysel. Len pre zaujímavosť – čínsky online herný priemysel je podľa analytickej spoločnosti Goldman Sachs najväčší na svete s približne 650 miliónmi používateľov a ročnými príjmami 45 miliárd dolárov (za rok 2022).

Snahy o obmedzenie negatívnych vplyvov hier na miestnu populáciu však  neskončili. Tentokrát však nové obmedzenia mieria na všetkých hráčov bez ohľadu na vek a môžu výrobcov hier pripraviť o značnú časť ich ziskov. Čínska vláda totiž chce po novom obmedziť „zneužívanie času“ a mikrotransakcie v hrách (za reálne peniaze môžete svoje postavy v hre vylepšovať, napríklad im v rámci hry kúpite rýchlejšie auto, kvalitnejšie zbrane, pozemky a pod.) . Okrem toho hráči boli odmeňovaní aj za čas strávený pri hre a dni hrania bez prerušenia.

To všetko má byť po novom predmetom tvrdých regulácií, ktoré obmedzia množstvo peňazí v rámci herných mikrotransakcií a zakážu benefity udeľované za čas strávený pri hre a pravidelnosť hrania.  Hry budú musieť takisto hráčov upozorňovať na dlhý čas hrania. Po určitom čase budú na displeji zobrazovať hlásenie o neprimerane dlhom čase trávenom hraním hry. „Mnohé hry sa spoliehajú na malý počet bohatých hráčov, pokiaľ ide o príjmy prostredníctvom nákupov v hre. Ak existujú obmedzenia týkajúce sa dobíjania, výrazne to ovplyvní príjem z hry,“ povedal zdroj z prostredia čínskeho herného giganta Tencent, ktorý nechcel byť menovaný.

Poprei obmedzení hráčov chce však čínska vláda, podľa vlastného vyhlásenia, nový boj proti šíreniu online fám a hoaxov v Číne. Vládni predstavitelia uviedli, že sa zamerajú najmä na celebrity a správu internetových platforiem.