V digitálnom svete online zoznamovania čelíme mnohým výzvam v oblasti bezpečnosti a dôveryhodnosti. Jednou z najväčších obáv je možnosť stretnutia s podvodníkmi, ktorí sa snažia získať dôveru pomocou falošných identít a nepravdivých informácií. Tento problém nie je výnimkou ani v prípade populárnej zoznamovacej aplikácie Tinder.

Ako reakcia na stúpajúci trend podvodov s identitou, vrátane fenoménu „catfishingu“, kde podvodníci vytvárajú falošné profily s cieľom manipulovať so svojimi obeťami, prišla nová bezpečnostná funkcia, ktorú ako prvá zaviedla práve aplikácia Tinder. Táto funkcia zahŕňa overenie identity prostredníctvom pasu, občianskeho preukazu alebo vodičského preukazu. Pilotný projekt overovania identity bol spustený vo Veľkej Británii, Spojených štátoch, Brazílii a Mexiku. Používatelia, ktorí sa rozhodnú dobrovoľne zapojiť do overenia veku, obdržia malý odznak vedľa svojej profilovej fotografie, ktorý potvrdzuje, že o svojom vek neklamú.

Tieto opatrenia sú reakciou na alarmujúci nárast podvodov s identitou, ktoré môžu mať vážne dôsledky pre užívateľov online zoznamovacích platforiem. Napríklad v Spojených štátoch došlo len v posledných mesiacoch  k niekoľkým prípadom, kedy sa ľudia stali obeťami vydierania a zneužívania osobných údajov prostredníctvom Tinderu. Tieto riziká sú zvýšené v prostredí, kde sa ľudia snažia naviazať intímne vzťahy na základe obmedzených informácií, ktoré získavajú prostredníctvom online platformy.

Dôležité je si uvedomiť, že aj napriek bezpečnostným opatreniam nie je Tinder vhodnou voľbou pre každého. Najmä tí, ktorí sú náchylní k emocionálnej manipulácii, majú obavy ohľadne súkromia alebo majú skúsenosti s negatívnymi aspektmi online zoznamovania, by mali starostlivo zvážiť svoje zapojenie. Je dôležité byť obozretný a chrániť svoju bezpečnosť a súkromie pri používaní podobných aplikácií.