Na verejných miestach, ako sú kaviarne, letiská a nákupné centrá,  existuje obrovské množstvo verejne dostupných wi-fi sietí. Nie všetky však musia byť bezpečné, niektoré vytvorili hekeri s cieľom  ukradnúť vaše osobné údaje.  Len pre zaujímavosť – podľa správy spoločnosti Kaspersky z roku 2021 sa počet útokov na verejné wi-fi siete zvýšil o celú tretinu. Ako falošné siete rozpoznať a chrániť sa pred nimi? Tu je našich päť základných tipov:

1. Skontrolujte názov siete (SSID)

Pri pripájaní k verejnému wi-fi hľadajte oficiálny názov siete poskytovateľa. Ak nájdete sieť s podozrivým názvom, nepripájajte sa na ňu automaticky.  radšej si ju overte pomocou ďalších rád, uvedených nižšie..

2. Hľadajte ochranu WPA2/WPA3

Vyhýbajte sa pripájaniu k otvoreným sieťam bez hesla. Siete s ochranou, respektíve s bezpečnostnými protokolmi WPA2 alebo WPA3 sú oveľa bezpečnejšie, pretože poskytujú efektívnejšie šifrovanie dát.

3. Zistite, či sieť vyžaduje heslo, alebo je bez hesla

Ak sa nemusíte pri pripájaní k sieti identifikovať heslom, je to dôvod na obavy. Falošné siete často nevyžadujú heslo, aby získali prístup k vašim údajom. Ale pozor, nie každá wi-fi sieť bez heslá musí byť nebezpečná.  Ak napríklad sieť na letisku heslo nevyžaduje, riaďte sa bodom 4

4. Dôverujte známym sieťam

Ak ste v kaviarni alebo na letisku, spýtajte sa personálu, aký je presný názov siete a heslo. Falošní poskytovatelia wi-fi  sietí sa často snažia kopírovať existujúce siete.

5. Použite VPN (virtuálnu súkromnú sieť)

VPN vytvára šifrovaný tunel medzi vaším zariadením a internetom, čím zabezpečuje vaše dáta pred odchytávaním. Je to užitočný nástroj na ochranu vo verejných wi-fi sieťach.