Nedávno sme písali o zaujímavom českom interaktívnom teste, ktorého cieľom  je upozorniť na práve prebiehajúce kybernetické podvody (cez mail, SMS alebo web) a naučiť jeho účastníka ako im nenaletieť.  Pripravila ho Česká banková asociácia v spolupráci s políciou a NÚKIB a je naozaj celkom zaujímavo spracovaný. Ak vás tento test v českom jazyku, trvajúci približne 15 minút zaujíma, stačí kliknúť na tento odkaz a vyskúšať, či ste schopní nenaletieť rôznym typom online podvodníkov. Nie je potrebná žiadna registrácia. Navyše je pomerne zábavný a nie úplne triviálny. Upozorňujeme len, že pri niektorých úlohách môže byť správne aj neoznačiť žiadnu možnosť.

Ďalší súbor testov vznikol na Slovensku v rámci projektu Digitálny klub .  Vďaka nim zistíte aktuálnu úroveň svojich digitálnych zručností, a zároveň ich môžete aj ďalej rozvíjať. Obsahuje jednoduchý základný test pre žiakov a seniorov, špeciálny test pre úradníkov štátnej správy a ďalší test, určený učiteľom. Prvý test je bez registrácie, vo zvyšných dvoch sa treba registrovať, pričom v prípade úradníkov je test dokonca špeciálne rozdelený pre tých, ktorí pracujú v štátnej správe a pre tých, ktorí sú zamestnaný v samosprávach. Celý projekt pripravila Digitálna koalícia – Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky, čo je  iniciatíva s národnou pôsobnosťou založená na podnet Európskej komisie v rámci politiky Digital Skills and Jobs Coalition.

Svojou troškou teraz prispela k rozvíjaniu povedomia o internetovej bezpočnosti aj  mBank, ktorá pripravila vlastný test. Otázky v teste smerujú na bezpečnosť v oblasti online nákupov, cestovania, využívania sociálnych sietí a na ďalšie aktuálne hrozby. Ma tieto oblasti je zameraný preto, že  podľa prieskumu banky z pred dvoch rokov sa totiž s ohrozením citlivých informácií, ako sú osobné údaje či prístup k účtu na sociálnych sieťach,  už aspoň raz stretol takmer každý druhý Slovák (47%). S ohrozením svojich financií má skúsenosť takmer každý tretí (30%). Najvyššej miere ohrozenia spomedzi porovnávaných vekových skupín čelia Slováci v strednom veku 45 až 55 rokov. Ak si chcete overiť  úroveň svojim vedomostí o kybernetickej bezpečnosti, môžete tak spraviť na tomto odkaze.