V súčasnej digitálnej ére sa ransomvéroví  vydierači stali vážnou hrozbou pre jednotlivcov aj pre firmy. Títo útočníci zablokujú prístup k dátam alebo súborom na cieľovom zariadení a požadujú výkupné za ich obnovenie.  Takto dokážu paralyzovať chod veľkých spoločností,  nemocníc, univerzít, letísk a podobne. Zaujímavé je, že často preferujú platby v kryptomenách, ako je Bitcoin, Ethereum či Monero. Prečo si ransomvéroví  vydierači vyberajú práve túto formu platby?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo internetoví vydierači preferujú platby v kryptomenách, je veľká anonymita, ktorú tieto meny poskytujú. Transakcie v kryptomenách sú zvyčajne zaznamenané len vo verejnej knihe transakcií (tzv. blockchain), avšak identity ľudí za týmito transakciami nie sú vôbec jednoducho odhaliteľné.  Kryptomeny  a transakcie s nimi  sú zašifrované a maximálne zabezpečené, čo robí ťažším ich prepojenie s konkrétnymi osobami či organizáciami.

Ďalším dôvodom je, že kryptomeny sú zväčša oveľa menej regulované ako tradičné finančné systémy. To znamená, že nie sú pod dohľadom štátnych orgánov alebo centrálnych bánk tak, ako ako napríklad bežné bankové prevody. V dôsledku toho sa vydierači cítia menej ohrozene, pretože je oveľa menej pravdepodobné, že budú sledovaní,  lokalizovaní a stotožnení.


Čítajte viac – Rekord: V roku 2022 hekeri ukradli kryptomeny za takmer 4 miliardy dolárov


Pre obeť je spätné získanie údajov alebo súborov po útoku pomerne jednoduché – útočníci im poskytnú dešifrovací kľúč a odblokujú ich intranet. Zväčša sa tak skutočne stane, pretože aj pre hekerov je dôležité, aby ich obete vedeli, že zaplatenie výkupného dáva zmysel, aj keď je toto riešenie všetkými verejnými bezpečnostnými autoritami jednoznačne odmietané. Získanie zaplateného výkupného v kryptomene späť je pomerne zložité.  A to aj keď sa podarí vydieračov identifikovať a chytiť. Kryptomeny sú totiž už zo svojej podstaty navrhnuté tak, aby poskytovali maximálnu úroveň anonymity a decentralizácie, čo znamená, že ani autorizované orgány nemajú schopnosť zastaviť alebo zvrátiť transakcie.

Ransomvéroví vydierači si vyberajú platby v kryptomenách pre ich anonymitu, ťažko vystopovateľnú povahu, menej regulácií a nízku pravdepodobnosť spätného získania peňazí pre obeť. Aj keď je dôležité sledovať a pochopiť tieto súvislosti, je ešte dôležitejšie investovať do prevencie proti takýmto útokom prostredníctvom zabezpečenia údajov a systémov proti snahám o prienik zvonku. Zároveň je maximálne dôležité dáta zálohovať a mať funkčný a overený proces v prípade nutnosti ich rýchlej obnovy. A to je vec, ktorú mnohé firmy zatiaľ podceňujú.