Samotná služba Apple Pay je postavená na zabezpečených technológiách, ktoré majú za cieľ chrániť osobné a finančné údaje jej používateľov. Je to spôsob platby, ktorý využíva technológiu NFC (Near Field Communication), umožňujúcu bezkontaktné platby pomocou zariadení Apple, ako sú iPhone, Apple Watch, iPad a Mac. Avšak, aj keď Apple Pay disponuje silnými bezpečnostnými opatreniami, je stále dôležité dodržiavať určité postupy pre bezpečné používanie tohto platobného systému.

Je Apple Pay bezpečný spôsob platby?

Apple Pay využíva šifrovanie a technológiu tokenizácie na ochranu prenášaných údajov. Pri každej transakcii sa generuje unikátny kód, tzv. token, ktorý sa posiela na miesto platby namiesto skutočného čísla kreditnej/debetnej karty. To znamená, že vaše skutočné údaje karty nie sú nikdy odosielané alebo uložené v zariadení ani na serveroch spoločnosti Apple. Navyše, pre overenie platby je vyžadovaná autentifikácia pomocou otlačkov prstov, rozpoznávania tváre alebo kódu PIN.

Avšak, aj keď Apple Pay ponúka vysokú úroveň zabezpečenia, existujú kroky, ktoré treba dodržiavať pre zvýšenie bezpečnosti vašich transakcií cez túto platformu.

 5 rád ako platiť cez Apple Pay bezpečne:

1. Aktivujte autentifikáciu zariadenia:

Nezabudnite povoliť autentifikáciu zariadenia, či už cez otlačky prstov, rozpoznávanie tváre alebo kód PIN. To zabezpečí, že iba vy alebo osoba s vašimi oprávneniami môžete uskutočňovať platby.

2.  Používajte silné heslá a dvojfaktorovú autentifikáciu:

Ak používate Apple Pay na viacerých zariadeniach, zabezpečte ich silnými heslami a povoľte dvojfaktorovú autentifikáciu pre prístup k účtu Apple.

3.  Monitorujte svoje transakcie:

Pravidelne skontrolujte históriu transakcií vo vašej bankovej aplikácii alebo cez výpisy účtu, aby ste mohli okamžite identifikovať a nahlásiť akékoľvek neoprávnené platby.

4.  Nikdy nezdieľajte svoje autentifikačné údaje:

Vaše autentifikačné údaje (PIN, heslá) by nemali byť zdieľané s nikým, ani s blízkymi. Aj keď to môže znieť samozrejmé, je to dôležité pre zabezpečenie vašich finančných prostriedkov.

5. Aktualizujte svoje zariadenia a aplikácie:

Uistite sa, že máte najnovšiu verziu operačného systému na vašich zariadeniach a aktualizujte aj aplikácie súvisiace s platbami cez Apple Pay. Novšie verzie často obsahujú zlepšenia v bezpečnosti.

Používanie Apple Pay možno jednoznačne zaradiť bezpečným spôsobom platby, ak dodržiavate vyššie spomenuté opatrenia a zásady. Je však dôležité byť obozretný a vedieť, ako chrániť svoje údaje, čo môže viesť k bezpečnejšiemu a pohodlnejšiemu používaniu tejto služby.