Pár dní pred Vianocami ešte mnoho Slovákov „naháňa“ na poslednú chvíľu darčeky pre svojich blízkych. Mali by však byť obozretní. S blížiacimi sa sviatkami, ktoré prinášajú najintenzívnejšie nakupovanie z celého roku, sa aktivizujú aj  podvodníci a vymýšľajú ďalšie triky, ako sa obohatiť pomocou nekalých praktík na neznalosti zákazníkov. Tu je 5 rád, ako pri nákupoch neprísť o peniaze.

1. Nepoznáte e-shop? Overte si ho vopred

Ak nakupujete v online obchode, ktorý nepoznáte, overte si ho. Napríklad prostredníctvom nezávislých recenzií na portáli Heureka, prípadne sa pozrite na rizikové internetové obchody na zozname Slovenskej obchodnej inšpekcie: https://www.soi.sk/sk/informacie-pre-verejnost/internetove-obchody/rizikove-internetove-obchody.soi   Taktiež pozor na výrazné zľavy a tovar, ktorý je všade inde vypredaný. Ak nakupujete v neznámom e-shope prvýkrát, skúste pre istotu dobierku, aj keď je to o niečo drahšie. Každopádne, internetová adresa e-shopu by sa mala začínať https://, písmeno „s“ znamená bezpečné pripojenie.

2. Overte si platbu

Vždy majte na pamäti, že banka alebo poskytovateľ kreditnej karty od svojich klientov nikdy nechcú, aby zadávali svoje PIN-y a heslá do internetových odkazov alebo ich posielali mailom. Bezpečnejšie a jednoduchšie je potvrdzovať platby v mobilnej aplikácii pomocou biometrických údajov. Neukladajte údaje o platobnej karte v e-shope pre ďalšie nákupy, vždy ich radšej znovu vyplňte, aj keď je to menej komfortné.  Neoznamujte nikomu číslo karty, prihlasovacie údaje do mobilnej aplikácie, PIN-y a heslá, ani pri telefonickom kontaktovaní.

3.  Overte si, s kým komunikujete

Neprevádzajte automaticky peniaze na navrhovaný účet volajúceho, vždy si túto informáciu overte v banke. Na internete plaťte na stránkach, ktoré sú zabezpečené zámkom. Skontrolujte si názov stránky zakaždým, keď sa rozhodnete na nej vyplniť akékoľvek údaje. Neodpovedajte na podozrivé maily, neklikajte na odkazy a neotvárajte prílohy.


Čítajte viac: Eset odhalil 55 falošných e-shopov, ktoré sa snažia pred Vianocami oklamať Slovákov. Vydávajú sa za známe značky


4.  Nezabúdajte na prevenciu

Pravidelne aktualizujte operačné a antivírusové programy v počítači alebo v mobilných zariadeniach. Pravidelne kontrolujte prehľady transakcií na karte. Ak je to možné, pri prevodoch využívajte zabezpečený prehliadač, ponúkajú ho viaceré internetové antivírusové riešenia.

5. Pozor na fyzickú kartu

Platiť a vyberať z bankomatu rýchlo a bezpečne možno často aj pomocou karty v mobile. Vyhnete sa tak riziku, že vaša karta bude okopírovaná.