Francúzska polícia oficiálne varovala majiteľov elektromobilov, aby si dávali pozor na nabíjacích staniciach pre elektromobily. Stali sa totiž terčom zlodejov. Podvod je jednoduchý. Zločinci prelepia pôvodné QR kódy, ktoré sa používajú pri platení smartfónom, novými, ktoré vodičov presmerujú na falošnú stránku. Takto môžu získať zločinci vaše platobné údaje. Aby nebol podvod príliš viditeľný, niektorí zlodeji si stanovujú limit na maximálnu možnú sumu. Takto sa javí transakcia legitímnejšie. Neskôr vám však môžu účet celkom vybieliť.


Čítajte viac: Dajte si pozor na QR kódy na parkoviskách a v reštauráciách. Varuje pred nimi aj FBI


Polícia preto odporúča elektromobilistom aby pri nabíjaní venovali pozornosť detailom. Vizuálne treba skontrolovať najmä QR kód. Všímať si treba, či je súčasťou nabíjacej stanice, alebo ide o nálepku, ktorá sa dá ľahko odstrániť, respektíve, ktorui je prelepený originálny QR kód.  Skontrolovať treba aj webovú stránku. Tie falošné majú často napríklad pravopisné chyby.

K podobným podvodom určite príde aj na Slovensku, je to len otázka času, rovnaká schéma podvodov sa uplatňuje aj pri platení parkovného.  Ich počet bude rásť.  Ak máte podozrenie na podvod, zavolať môžete na dispečing prevádzkovateľa nabíjacej siete. Telefónne číslo býva uvedené priamo na stojane. A určite je vhodné zavolať do vašej banky, aby zastavila akékoľvek ďalšie platby. Bezpečnejšie je preto pri nabíjané a aj pri parkovaní platiť zákazníckou kartou alebo čipom, ktorý priložíte k čítačke na nabíjacej stanice, ako prostredníctvom QR kódu