Americký technologický gigant Apple sa opäť ocitol pod drobnohľadom európskych regulátorov. Európska komisia oznámila, že má podozrenie na porušenie Aktu o digitálnych trhoch (DMA) zo strany spoločnosti. Tento krok je len najnovším v sérii regulačných opatrení, ktorým Apple v posledných rokoch čelí v Európskej únii.

Hlavným bodom sporu je obchod s aplikáciami App Store. Komisia tvrdí, že Apple obmedzuje vývojárov v ich možnostiach ponúkať predplatné k aplikáciám mimo ekosystému Apple. Európsky komisár pre vnútorný trh, Thierry Breton, vyhlásil: „Máme dôvod si myslieť, že súčasné podmienky používania obchodu App Store neumožňujú vývojárom slobodne komunikovať s ich zákazníkmi, čo porušuje smernicu DMA.“

Ďalším problematickým bodom sú nové zmluvné podmienky pre vývojárov. Apple pôvodne zaviedol poplatok 50 centov za každé stiahnutie aplikácie mimo App Store, čo vyvolalo kritiku. Hoci spoločnosť tvrdí, že tento poplatok zrušila pre aplikácie, ktoré nevytvárajú zisk, Komisia to nepovažuje za dostatočné riešenie. Nové vyšetrovanie môže pre Apple vyústiť do značných finančných postihov. V oboch prípadoch hrozí spoločnosti pokuta až do výšky 10 percent z celosvetových ročných príjmov.

Nie je to prvýkrát, čo sa Apple dostal do konfliktu s európskymi regulátormi. Za posledné štyri roky firma čelila viacerým pokutám v rôznych krajinách EÚ:

1. V Taliansku dostala Apple pokutu 10 miliónov eur za zavádzajúce tvrdenia o vodeodolnosti starších modelov iPhonov.

2. Francúzsky úrad pre hospodársku súťaž udelil spoločnosti pokutu 25 miliónov eur za obmedzovanie výkonu starších iPhonov.

3. Najvyššiu pokutu, 1,1 miliardy eur, dostal Apple opäť vo Francúzsku v roku 2022 za zneužitie dominantného postavenia na trhu.

4. V Holandsku musela spoločnosť zaplatiť pokutu 50 miliónov eur za obmedzovanie platobných možností v aplikáciách pre zoznamovanie.

5. Španielsky úrad pre ochranu hospodárskej súťaže udelil Apple pokutu 10 miliónov eur za údajné obmedzovanie konkurencie v oblasti poskytovania služieb po predaji iPhonov.

Tieto regulačné opatrenia odrážajú rastúce obavy EÚ z dominantného postavenia veľkých technologických spoločností na digitálnom trhu. Apple argumentuje, že jeho pravidlá sú navrhnuté na ochranu užívateľov a zachovanie kvality služieb. Napriek tomu sa zdá, že spoločnosť bude musieť prehodnotiť niektoré svoje obchodné praktiky, aby vyhovela európskym reguláciám.

Výsledok aktuálneho vyšetrovania môže mať významný vplyv nielen na Apple, ale aj na celý digitálny ekosystém v Európe. Odborníci sledujú tento vývoj s veľkým záujmom, keďže môže stanoviť precedens pre budúce regulácie v technologickom sektore.