Mesto Prešov sa už po druhý raz zapojilo do verejne vyhlasovanej výzvy a tak bude opäť hľadať inovatívne riešenie prostredníctvom hackathonu v rámci projektu Hacknime.to z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, ktorý je financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR. Cieľom je vytvoriť digitálnu mestskú identitu a zlepšiť tak participáciu jeho obyvateľov.

Už od roku 2022 Prešov aktívne pripravuje reštart participácie obyvateľov na rozhodovacích procesoch samosprávy vrátane implementácie participatívneho rozpočtu. Súčasťou je snaha o vybudovanie užšieho vzťahu s obyvateľmi, vytvorenie atmosféry dôvery a v konečnom dôsledku zvýšenie záujmu verejnosti o dianie v meste. Po úspešnom hackathone z minulého roku, kde sa zrodili návrhy, ako začať proces vzniku digitálneho dvojčaťa mesta a tak umožniť lepšie plánovanie činností samosprávy, simulovanie plánov či odhaľovanie ich rizík, sa mesto rozhodlo do projektu z dielne MIRRI SR – Hacknime.to – prihlásiť opäť. Už 4. až 5. septembra sa tak v historických priestoroch prešovského PKO Čierny orol stretnú hekeri, aby spoločne hľadali riešenie hackathonu s názvom “Digitálny občan”.

Úlohou účastníkov hackathonu bude navrhnúť riešenie vo forme digitálnej mestskej identity pre poskytovanie digitálnych služieb a participáciu obyvateľov mesta Prešov. Súčasťou tejto integrovanej platformy by mal byť aj tzv. unikátny elektronický identifikátor obyvateľa naviazaný na služby súvisiace so životom v meste, napríklad v oblasti dopravy, kultúry, športu, školstva, verejnej zelene a podobne. Samospráva chce pomocou inovatívneho riešenia dosiahnuť rýchle a jednoduché využívanie existujúcich digitálnych služieb, podnecovať konštruktívnu vzájomnú komunikáciu obyvateľov, či vznik nových nápadov prínosných pre mesto.

Prihlasovanie tímov a jednotlivcov je možné cez webstránku projektu Hacknime.to, kde stačí vyplniť kontaktné údaje a pár základných informácií o zložení tímu, prípadne individuálnych skúsenostiach účastníkov. Organizátori hackathonu budú následne všetkých súťažiacich kontaktovať a poskytnú im aj ďalšie potrebné informácie, ktoré budú pre úspešné riešenie výzvy potrebovať. Okrem cennej skúsenosti a možnosti zapojiť sa do modernizácie verejnej správy na Slovensku, je v hre aj finančná odmena spolu vo výške až 6 000 eur pre prvé tri víťazné riešenia. Po pozitívnych ohlasoch z predchádzajúcich hackathonov sa opäť bude vyhlasovať aj obľúbená cena publika. Prihlasovanie na hackathon Digitálny občan je otvorené do pondelka 2. septembra 2024, alebo do naplnenia kapacity.