QR kódy predstavujú veľmi jednoduchú cestu, ako sa dostať k určitým informáciám, objednať si v reštaurácii, uhradiť parkovné alebo účet. Tieto kódy sú však aj veľmi jednoducho zneužiteľné. Legitímne QR kódy viete bežné nájsť na turistických miestach, kde ľudia často vyhľadávajú občerstvenie, suveníry či zábavné atrakcie, atraktívnosť týchto miest však priťahuje aj podvodníkov. Národný bezpečnostný úrad preto pripomína, že podvodníci ich vytvárajú s cieľom oklamať ľudí – aby navštívili podvodné webové stránky alebo si stiahli škodlivý softvér, vďaka ktorému budú vedieť získať ich osobné údaje. Ako to robia?

  • Zakryjú (napríklad prelepia) oficiálne QR kódy tými falošnými. Keď si ich naskenujete, presmerujú vás na podvodnú stránku, čo si vy nemusíte všimnúť. Takisto môžu takéto falošné QR kódy podhodiť na miesta s tými oficiálnymi tak, aby vyzerali ako pravé – napríklad vo forme letákov alebo vizitiek.
  • Pošlú QR kód prostredníctvom e-mailu alebo textovej správy pod zámienkou, že sú napríklad od doručovateľských spoločností.
  • Požiadajú vás o potvrdenie vašich údajov z dôvodu podozrivej aktivity na vašom účte – naskenovať si máte podvodný QR kód.
  • Umiestniť ich môžu aj na reklamy na sociálnych sieťach – napríklad pri reklame na obrovské zľavy, o ktorých určite musíte vedieť viac.

Ako sa chrániť pred podvodmi cez QR?

Overujte si zdroj: Nebojte sa pýtať – ak ste napríklad v reštaurácii, ktorá poskytuje svoje menu cez QR kód, pokojne oslovte čašníka, aby vám priniesol fyzický jedálny lístok, prípadne vám povedal, čo majú v ponuke. Pozerajte sa, kam vás chce QR kód presmerovať. Ak vidíte podozrivú stránku (napríklad skrátené URL alebo URL, ktoré sa nezhoduje s názvom stránky, kam by ste mali byť presmerovaní), neotvorte ju a hľadajte informácie, ku ktorým sa chcete dostať, cez prehliadač.

Skontrolujte QR kód: Zamerajte sa najmä na to, či niekto neprelepil originálny kód. Ak sa vám zdá podozrivý, nepoužívajte ho.

Pozor na nevyžiadané QR kódy: Ignorujete nevyžiadaný e-mail? Ignorujte aj nevyžiadané QR kódy. Skenujte len to, čím ste si istí. Dávajte si pozor na kódy z neznámych zdrojov.

Všímajte si pokusy o vyvolanie falošnej naliehavosti a iné prvky sociálneho inžinierstva: Podvodníci chcú vo vás často vyvolať pocit, že musíte reagovať okamžite. Útočníci môžu takisto využívať vaše emočné alebo fyzické rozpoloženie tak, aby ste chceli QR kód naskenovať.