AK spomenieme kybernetickú bezpečnosť, mnohým hneď napadnú phishingové schémy, trójske kone alebo ransomvér. Nedávne zistenia však ukázali, že aj niečo tak bežné a na prvý pohľad bezpečné ako HDMI kábel môže predstavovať značné riziko. Výskumníci z Universidad de la República v Uruguaji  v nich  totiž odhalili znepokojivú zraniteľnosť, ktorá môže hekerom umožniť kradnúť heslá a dostať sa k informáciám, ktoré sú aktuálne zobrazené na vašom monitore.

Konkrétne môžu hekeri využiť elektromagnetické vyžarovanie z káblov HDMI na rekonštrukciu toho, čo sa zobrazuje na obrazovke. To znamená, že teoreticky môžu zobraziť všetko na vašom monitore – heslá, e-maily a dôverné dokumenty – jednoduchým zachytením tohto žiarenia.  Šokujúce je, že takto dokážu dosiahnuť až 70% presnosť pri rekonštrukcii displeja. V praxi to môže vyzerať tak, že z vášho pohľadu niekto len nastavuje súpravu s anténami a prijímačmi v blízkosti vašej kancelárie alebo domu. Bez toho, aby ste o tom vedeli, toto zariadenie v skutočnosti zachytáva elektromagnetické vyžarovanie z vašich káblov HDMI.  Na zachytávanie tohto žiarenia totiž nie je nutná bezprostredná fyzická blízkosť.  Pomocou pokročilých techník môžu hekeri zachytiť a analyzovať tieto signály na diaľku bez toho, aby sa dostali priamo do vášho domu alebo kancelárie. To znamená, že aj keď pracujete v kaviarni alebo v coworkingovom priestore, váš kábel HDMI môže potichu prenášať informácie hackerovi so správnymi nástrojmi. Týka sa to najmä tých, ktorí pracujú s citlivými alebo dôvernými informáciami.

Aj keď sa táto zraniteľnosť môže zdať alarmujúca, je dôležité si uvedomiť, že vykonanie takéhoto útoku si vyžaduje pokročilé technické zručnosti a špeciálne vybavenie. Výskumníci sa domnievajú, že priemerní domáci používatelia sa pravdepodobne nestanú terčom, hoci vládne agentúry,  korporácie a firmy môžu čeliť vyšším rizikám. Takto sa môžete chrániť:

  1. Tienené HDMI káble : Používajte vysokokvalitné, tienené HDMI káble na zníženie elektromagnetického vyžarovania a sťaženie odpočúvania.
  2. Fyzická bezpečnosť : Uistite sa, že váš pracovný priestor je súkromný. Vo verejných alebo spoločných priestoroch používajte filtre na ochranu súkromia na obrazovke alebo upravte umiestnenie zariadenia, aby ste znížili vystavenie elektromagnetickému žiareniu.
  3. Pravidelné aktualizácie : Udržujte svoje zariadenia a softvér aktualizované, aby ste sa chránili pred rôznymi hrozbami kybernetickej bezpečnosti, hoci to priamo nezabráni útokom založeným na HDMI.
  4. Používajte siete VPN a šifrovania : Využite virtuálne súkromné ​​siete (VPN) a šifrovanie citlivých údajov na pridanie ďalších vrstiev zabezpečenia.