Vo svete technológií neustále prichádzajú nové inovácie zamerané na zvýšenie bezpečnosti užívateľov. Google v snahe ochrániť majiteľov smartfónov s Androidom pred krádežami začal využívať umelú inteligenciu. Jej úlohou bude rozpoznať situáciu, kedy by prípadný zlodej vytrhnul mobil z rúk používateľa a následne z miesta činu ušiel. V takýchto prípadoch by AI automaticky uzamkla displej, čím by zabránila zlodejovi v prístupe k citlivým dátam okradnutej osoby.

Toto bezpečnostné opatrenie prichádza ako reakcia na početné incidenty, pri ktorých boli od okoloidúcich ľudí odcudzené smartfóny a následne boli zneužité ich dôverné informácie. Riziko predstavuje najmä prístup k online bankovníctvu či e-mailovým účtom. Vďaka okamžitému automatickému uzamknutiu obrazovky sa v budúcnosti výrazne obmedzí možnosť zneužitia odcudzených zariadení.

Google však nezostáva len pri tejto ochrane. Zavádza ďalšiu bezpečnostnú bariéru, ktorá sťaží prípadný ďalší predaj ukradnutých smartfónov. Resetovaný telefón s Androidom totiž nepôjde znovu nastaviť bez detailných informácií z pôvodného nastavenia alebo údajov z Google účtu. Týmto sa zariadenie pre zlodejov stáva bezcenným, čo by malo znížiť motiváciu krádeží mobilov. V prípade, že by sa zlodej pokúsil uhádnuť PIN kód zámku, Android zabráni zmene kódu alebo deaktivácii ochrany proti krádeži, ak budú pokusy zaznamenané z nedôveryhodného miesta.

Systém Android navyše ponúka možnosť nastaviť súkromný priestor v dátovej štruktúre telefónu, ktorú nazýva „Private Space“. Zjednodušene povedané ide o dátový trezor, kam si používatelia môžu zamknúť prístup k niektorým dátam a aplikáciám, a prístup chrániť PIN kódom. Môže ísť napríklad o aplikácie so zdravotnými či finančnými informáciami.

Väčšina týchto nových funkcií proti krádeži bude aktivovaná v priebehu roka prostredníctvom služieb Google Play na smartfónoch so systémom Android 10 a novším. Niektoré funkcie, ako je ochrana proti obnoveniu továrenského nastavenia a súkromné ​​úložisko, však vyžadujú systém Android 15, ktorý bude uvedený na trh až v druhej polovici tohto roku.