Nákupy v obchodoch so suvenírmi sú pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou dovoleniek. Netreba však zabúdať, že aj z nich si môžete domov odniesť nepríjemné prekvapenie – a to najmä vtedy, ak sa rozhodnete kúpiť si v nich elektroniku. Ak prídete do obchodu a vidíte v ňom mobil, tablet, smart hodinky či napríklad aj slúchadlá, ktoré stoja len zlomok toho, čo doma, spozornite a určite si nič z toho nekupujte. Zariadenia by vám mohli spôsobiť nepríjemnosti hneď z niekoľkých dôvodov. „Obchodníci s podvodnými zariadeniami využívajú rôzne triky, ktorými vedia oklamať nepozorných zákazníkov. Vedia si vyrobiť napríklad zariadenie, ktoré po stlačení tlačidla zasvieti, no okrem toho nespraví nič iné a vy prídete o peniaze,“ upozorňuje Matej Šalmík z Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT. Existujú však aj ďalšie riziká:

Falošné zariadenia: Pouličné obchody často predávajú napodobeniny alebo zariadenia, ktoré nemusia spĺňať bezpečnostné normy.

Kompromitované zariadenia: Kúpiť si ich môžete aj s malvérom či iným škodlivým softvérom. Ten dokáže ukradnúť vaše osobné, bankové či prihlasovacie údaje. Ak sa bude vedieť útočník prihlásiť na vaše sociálne siete, bude sa za vás môcť vydávať a  rozosielať vírusy vašim kontaktom. Pri ukradnutých osobných údajoch sa môžete stať obeťou krádeže identity. Bankové údaje v zlých rukách vás môžu pripraviť o úspory. Malvér z kompromitovaného zariadenia sa navyše môže rozšíriť na vaše ostatné zariadenia.

Kradnuté zariadenia: Pri nákupe v pouličných obchodoch sa zvyšuje riziko nákupu kradnutých alebo nelegálne získaných zariadení. Ak je nahlásené ako odcudzené alebo ak jeho pôvodný majiteľ aktivuje opatrenia proti krádeži, môže sa stať, že zariadenie bude nepoužiteľné alebo nedostupné. Kradnuté zariadenie u vás zároveň môže lokalizovať aj polícia a spôsobíte si zbytočné problémy.

Nedostatočná ochrana osobných údajov: Lacné zariadenia nemusia mať spoľahlivé funkcie ochrany súkromia alebo šifrovacie protokoly. To môže vystaviť vaše osobné údaje neoprávnenému prístupu, čo uľahčuje kyberzločincom krádež citlivých informácií vrátane kontaktov, správ, fotografií a prihlasovacích údajov.

Bez aktualizácií softvéru: Zariadenia nemusia mať pravidelné aktualizácie softvéru od výrobcov. Bez týchto aktualizácií môže byť vaše zariadenie vystavené bezpečnostným zraniteľnostiam a zneužitiu. Hackeri môžu tieto slabiny ľahko využiť na získanie neoprávneného prístupu k vašim osobným údajom alebo na vzdialené ovládanie vášho zariadenia.

Obmedzená alebo žiadna záruka a zákaznícka podpora: Ak sa vyskytnú problémy so zariadením alebo budete potrebovať pomoc, môže byť náročné dostať podporu či získať náhradu.

Nebezpečné príslušenstvo: Nabíjačky, káble alebo pamäťové karty –príslušenstvo môže byť nekvalitné a môže potenciálne poškodiť vaše zariadenie a ohroziť jeho bezpečnosť. Nemusí mať základné bezpečnostné certifikáty. Spôsobiť môže napríklad požiar.

Národný bezpečnostný úrad pre tieto dôvody neodporúča nakupovať zariadenia u iných ako autorizovaných predajcov. Tí garantujú, že zariadenia sú originálne, poskytujú potrebné bezpečnostné opatrenia a ponúkajú zákaznícku podporu v prípade akýchkoľvek problémov. Uprednostňovanie bezpečnosti je nevyhnutné na ochranu vašich osobných údajov a zachovanie bezpečného digitálneho zážitku.