Téma bezpečnosti nabíjania smartfónov je dnes veľmi aktuálna, pretože veľa ľudí má zvyk svoj telefón nabíjať práve cez noc. Mnohí s tým však majú problém, pretože nie sú celkom istí tým,  či je to bezpečné , či sa telefón nemôže prehriať, alebo dokonca spôsobiť požiar.

Nebudeme chodiť zbytočne okolo horúcej kaše – stať sa môže čokoľvek,  ale je veľmi nepravdepodobné, že telefón vám pri nočnom nabíjaní „zhorí“ . V súčasnosti sú totiž moderné smartfóny vybavené rôznymi bezpečnostnými mechanizmami, ktoré majú minimalizovať riziká spojené s nabíjaním. Jedným z takýchto mechanizmov je napríklad automatické odpojenie od zdroja prúdu po dosiahnutí plného nabitia batérie. Toto opatrenie zabraňuje nadmernému nabíjaniu (prebíjaniu) a tým pádom aj prehrievaniu zariadenia, rovnako ako aj adaptéru. V súvislosti s možnosťou požiaru pri nabíjaní smartfónu je dôležité zdôrazniť, že prípady požiarov sú veľmi zriedkavé a väčšinou sa týkajú nekvalitných káblov a „fejkových“  nabíjačiek.

Z vyššie uvedeného je jasné, že ďalším dôležitým faktorom je kvalita nabíjačky a kábla (určite nepoužívajte mechanicky poškodené!). Lacné a nekvalitné nabíjačky môžu mať nižší stupeň bezpečnosti a môžu sa prehrievať viac ako kvalitné značkové nabíjačky. Preto je vždy lepšie investovať do overených značkových produktov optimalizovaných pre váš smartfón, ktoré majú spravidla aj vyšší bezpečnostný štandard.

Taktiež neurobíte chybu, ak budete telefón pravidelne čistiť a odstraňovať nečistoty z portov – to tiež môže pomôcť zabrániť prehriatiu a zvýšiť efektivitu nabíjania. Okrem toho je dôležité dodržiavať odporúčania výrobcu týkajúce sa teplotných podmienok, v ktorých by malo zariadenie byť nabíjané. Všeobecne by ste nemali nabíjať telefón ani v extrémnom teple a ani v chlade, optimálna je izbová teplota. Ak telefón nabíjate v noci, určite počas nabíjania nenechávajte smartfón pod prikrývkou alebo blízko horľavých materiálov.

Riziko požiaru pri nočnom nabíjaní je minimálne, rovnako ako riziko poškodenia batérie prebíjaním. Z nášho pohľadu je z hľadiska eliminácie aj minimálneho rizika určite praktickejšia než nočné nabíjanie iná vec – ak to vaše zariadenie umožňuje, používajte alebo si kúpte rýchlonabíjačku, s ktorou je nabitie telefónu záležitosťou desiatok minút a nenechávajte to na noc. Z finančného hľadiska to dnes už naozaj nie je žiadna závratná investícia. Navyše, ak chcete predĺžiť životnosť batérie, tak z hľadiska jej degradácie je ideálne nenabíjať ju na 100 percent, ale na 80 a taktiež nie je dobré nechávať ju úplne vybiť, takže nabíjať pokojne začnite pri cca 20-percentnej kapacite batérie a nabíjajte ju na 80 percent. A to si ideálne ustrážite pri rýchlonabíjačke cez deň.