Pozreli ste sa niekedy na pravý horný roh obrazovky svojho smartfónu? Videli ste tam ikonku „5G“ a vedľa nej vertikálne pruhy ukazujúce silu vášho internetového pripojenia? Ak áno, máme pre vás zlú správu: tieto symboly neznamenajú to, čo si myslíte.

Ak váš telefón zobrazuje „5G“, neznamená to, že ste skutočne pripojení na najnovšiu a najrýchlejšiu sieťovú technológiu. Často to iba znamená, že 5G signál je k dispozícii niekde vo vašej blízkosti. A tie pruhy? Tie sú v podstate ekvivalentom váhavého pokrčenia plecami. Neexistuje navyše žiadny štandard, ktorý by presne určoval, koľko pruhov zodpovedá akej sile signálu.
„Ikonka pripojenia je lož,“ tvrdí Avi Greengart, prezident technologickej analytickej spoločnosti Techsponential a dopĺňa, že, ikona 5G je skôr symbolom toho, aký typ pokrytia je vo vašej blízkosti, než presným ukazovateľom kvality pripojenia. Dobrou správou je, že v mnohých prípadoch ani nepotrebujete 5G. Telefonovanie, písanie správ a prezeranie internetu funguje väčšinou úplne v poriadku aj na staršej generácii siete, teda v 4G.

Celý tento zmätok s 5G ikonou pochádza z rozhodnutia, ktoré bolo prijaté v roku 2017 globálnou asociáciou mobilných operátorov GSMA. Táto organizácia odporučila, kedy by mal telefón zobrazovať „4G“ a kedy „5G“, no bez toho, aby podmienila zobrazovanie ikonky 5G skutočným pripojením do tejto rýchlej siete. Záver je jednoduchý: Ikonka 5G na vašom telefóne je len približným ukazovateľom toho, čo je v okolí dostupné, a nie skutočného pripojenia, ktoré používate.