Autor tohto textu sa cíti ako významná osoba. Za posledné tri týždne mu totiž slovenská vláda volala hneď päťkrát. Zaujímavé je, že iba v  priebehu dvoch dní. Počas prvého dňa mu prišli tri hovory, počas druhého, s odstupom cca dvoch týždňov, ďalšie dva. Všetky vyzerali rovnako. Strojový hlas mu v angličtine menom nejakého úradu oznámil, že na jeho účte bola zaznamenaná podozrivá aktivita a bude zablokovaný, ak… Tu už autor nemôže poslúžiť konkrétnou vecou, ktorú treba spraviť, pretože hovor ukončil. A presne to isté by ste mali v podobnom prípade spraviť aj vy.  Je totiž možné, že aj vám niekto zo slovenského telefónneho čísla zavolá a oznámi túto nemilú skutočnosť. Alebo zavolá.


Čítajte viac: Slovenská pošta varuje pred online podvodníkmi


Aktuálne totiž na Slovensku prebieha kampaň kampaň, v ktorej útočníci využívajú legitímne vyzerajúce slovenské telefónne čísla a vydávajú sa za „slovenskú vládu“. Automaticky vygenerovaný hlas v angličtine hovorí, presne to, čo sme uviedli v predošlom odstavci. Ide o tzv. spoofing.  Útočníci využívajú nástroj na falšovanie identity volajúceho, takže to vyzerá tak, akoby vám volal niekto zo Slovenska. Takéto hovory väčšina z nás zdvihne oveľa pravdepodobnejšie, než keby na displeji videli neznáme zahraničné telefónne číslo.

„Na konci je to vždy o tom istom. Ak zareagujete na výzvu v strojom čítanej správe a stlačíte jednotku, spojíte sa s operátorom-podvodníkom. Z minulosti vieme, že pri takýchto útokoch najčastejšie útočníci vyžadujú, aby ste im dali prístup k zariadeniu, bankovému účtu, poslali platbu, prípadne zaplatili fiktívnu pokutu. Tradične sa pritom pokúšajú ľudí presvedčiť, aby peniaze vymenili za bitcoiny či inú kryptomenu, alebo aby platbu uskutočnili cez najbližší bitcoin bankomat,“ vysvetľuje Ondrej Kubovič, odborník na kybernetickú bezpečnosť zo spoločnosti Eset.

Ako sa voči takémuto útoku brániť?

Jednoducho. Stačí zložiť telefón a hovor ignorovať. Vaše telefónne číslo len v danej chvíli uhádol automat. Nejde teda o žiadny hack ani únik databázy, takže žiadne ďalšie riziko nehrozí. A nemusíte sa ani báť žiadnych extra poplatkov,  nejde o žiadnu špeciálnu tarifikáciu. Teoreticky môže byť  jediným „poplatkom navyše“  ten roamingový, v prípade ak ste hovor zdvihli v zahraničí.

Ak ste sa s útočníkmi spojili a nechali si od nich čokoľvek do zariadenia nainštalovať, v prvom rade tento softvér odinštalujte. Následne si preskenujte zariadenie spoľahlivým antivírusom, pre prípad, že do vášho zariadenia útočníci nasadili ďalší backdoor (zadné vrátka) alebo iný škodlivý kód. Ak ste im náhodou dali aj prístup do bankového účtu alebo číslo kreditnej karty, zavolajte do vašej banky a nechajte si tieto služby okamžite zablokovať. Tiež nepotvrdzujte žiadne prichádzajúce žiadosti o prevody ani pokusy o využitie dvojfaktorovej autentifikácie. Ak vám už vznikla nejaká finančná škoda alebo ste útočníkom dali vaše osobné údaje a doklady, rozhodne kontaktujte aj políciu.